Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 28. september 2007

Sagsnr.:  8446

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 7. september 2007 (FLF alm.del – spørgsmål 327) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 327:

 

” Vil ministeren i forlængelse af den tekniske gennemgang af FFL 2008 oplyse, udviklingen i engrosprisen og i detailprisen på pesticider i henholdsvis 2004, 2005, 2006 og 2007?”

 

Svar:

 

Miljøstyrelsen har til besvarelse af spørgsmålet oplyst følgende, som jeg skal henholde mig til:

 

”Fødevareøkonomisk Institut udarbejder årligt en oversigt over jordbrugets prisforhold, som også indeholder prisudviklingen for pesticider. Prisudviklingen for pesticider er baseret på de løbende detailpriser, benævnt landmandspriser, der registreres af Dansk Landbrugsrådgivning. Priserne opgøres som vægtede indekstal og omfatter afgifter, men er uden moms. Opgørelserne viser et fald i prisen på pesticider fra 2004 til 2005 på to procent, og fra 2005 til 2006 på ni procent.

 

De faktiske detailpriser på pesticider er på grund af markedsføringstiltag som f.eks. størrelsesrabatter, kampagnetilbud og modkøbsrabatter svært gennemskuelige. Men det må antages, at de faktiske detailpriser er faldet mere end ni pct. fra 2005 til 2006.

 

Udviklingen i engrospriserne for pesticider er ikke kendte eller analyseret.

 

Da landmandspriserne ikke længere er en god indikator for prisudviklingen i pesticider, har Fødevareøkonomisk Institut gennemført supplerende analyser, hvor der også tages højde for de i landbruget bogførte kemikalieomkostninger samt på behandlingshyppigheden som fremgår af Bekæmpelsesmiddelstatistikken, som årligt udarbejdes af Miljøstyrelsen. Analyserne viser, at der har været et prisfald på 17 pct. i den effektive detailpris fra 2004 til 2005.

 

 

 

Tilsvarende, supplerende analyser kan ikke gennemføres for prisudviklingen fra 2005 til 2006, da regnskabsstatistikken for 2006 endnu ikke er tilgængelig.”

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

 

 

                                                                                            / Aase Thusholt-Madsen