Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 6. november 2005

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3645


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 12. oktober 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 32:

 

Spørgsmål 32

”Vil ministeren, i forlængelse af ministerens besvarelse af FLF alm. Del – samrådsspm. D den 11. oktober 2006 om den seneste rapport om dyrevelfærd, nærmere belyse baggrunden for faldet i antallet af indskærpelser vedrørende svinebesætninger?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der er ansvarlig for gennemførelsen af velfærdskontrollen i besætninger. Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Det fremgår af rapporten om kontrol af dyrevelfærd i 2005, at der for svinebesætningernes vedkommende er sket et fald i antal indskærpelser fra i gennemsnit ca. 2,2 pr. besætning i 2004 til i gennemsnit ca. 1,6 pr. besætning i 2005. Der kan generelt set konstateres en nedgang i antal indskærpelser for de fleste af de forhold, der er indgået i velfærdskontrollen både i 2004 og 2005. Det forhold, hvor der kan konstateres den største nedgang i antal, er indskærpelser for manglende eller mangelfuld tildeling af rode- og beskæftigelsesmateriale.

 

Fødevarestyrelsen har ikke konkrete oplysninger, der kan belyse årsagerne til faldet i antal indskærpelser. Det er styrelsens opfattelse, at der formentlig er flere samtidige årsager til faldet i antal indskærpelser.

 

Reglerne om tildeling af rode- og beskæftigelsesmateriale trådte i kraft medio 2003. Det faktum, at der fortsat i 2004 var et stort antal indskærpelser, skal muligvis findes i, at der kan være en vis latensperiode før kendskab til reglernes eksistens og indhold kommer til landmandens erkendelse. Faldet i antal indskærpelser i 2005 er formentlig udtryk for en større bevågenhed fra svineproducenternes side.

 

En anden medvirkende årsag kan være, at branchen har iværksat en kampagne om dyreværn og dyrevelfærd over for svineproducenterne. Kampagnen startede i slutningen af 2003 og er løbende fulgt op og udbygget med informationsmateriale etc. Det antages at kampagnen lidt efter lidt har været med til at sætte fokus på forhold, der kan udgøre velfærdsproblemer i besætningerne. ”

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     / Thomas Elvensø