Til Folketinget - Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 3. oktober 2007

Sagsnr.: 9917

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har med af skrivelse af 21. august 2007 anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål nr. FLF 319.

 

 

Spørgsmål nr. FLF 319:

 

”Vil ministeren oplyse, hvor stort et areal der var omfattet af den særlige brødhvedeordning (kvælstofnorm) i 2006, og hvor meget af dette der rent faktisk anvendes til fremstilling af brød?”.

 

 

Svar:

 

Plantedirektoratet har til besvarelse af spørgsmålet oplyst følgende, som jeg henholder mig til:

 

”Hvert år er der mulighed for at give mere kvælstof (brødhvedetillæg) til maksimalt 50.000 hektarer brødhvede. Dette er en del af den politiske aftale om midtvejsevalueringen af Vandmiljøplan II.

 

Det er en betingelse for at få et brødhvedetillæg, at landmanden har erfaring med brødhvedeproduktion fra tidligere år og at der er indgået kontrakt med en møllervirksomhed om salg af brødhveden.

 

Det er ikke muligt at sige noget sikkert om, hvor stor en mængde danskproduceret brødhvede, der anvendes til fremstilling af brød. Der er ikke noget krav om indberetning af sådanne oplysninger.

 

For planperioden 2005/2006 blev der i efteråret 2005 ansøgt om brødhvedetillæg til et areal på 71.600 hektar. Da der efter ordningen højst kan uddeles en samlet mængde brødhvedetillæg svarende til 50.000 hektarer, blev tillægget til de 71.600 hektarer reduceret forholdsmæssigt.

 

Ved ansøgning om enkeltbetaling i foråret 2006 var der 45.409 hektarer, der blev anført som brødhvedeareal, dvs. 9 procent mindre end tilsagnsarealet fra efteråret 2005.

 

Der er ikke i reglerne for brødhvedetillæg noget til hinder for, at nogle landmænd ændrer dispositioner fra ansøgningstidspunkt for brødhvede i august til tidspunktet for enkeltbetalingsansøgning i efterfølgende april måned”.

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

 

/Janne Birk Nielsen