Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 13. august 2007

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.:  5347


 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 23. juli 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 315:

 

Spørgsmål 315:

”Vil ministeren oplyse, hvordan det kan være i overensstemmelse med EU-reglerne, at konserveringsmidlet E252 er forbudt i Danmark, mens det er tilladt i andre EU-lande (f.eks. Spanien)?”

 

Endeligt svar:

Konserveringsstoffet, E 252 - kaliumnitrat, er ikke forbudt i Danmark. Dette konserveringsstof er tilladt i Danmark såvel som i resten af EU, men Danmark har nogle særregler, når det gælder tilsætningen heraf til kødprodukter. Der gælder således nogle mere restriktive bestemmelser for anvendelsen af nitrit (E 249-250) og nitrat (E 251-252) i kødprodukter i Danmark end i resten af EU.

 

Baggrunden for de danske særregler for nitrit og nitrat i kødprodukter er, at de grænseværdier, der var blevet fastsat for nitrit og nitrat i kødprodukter, efter Danmarks opfattelse ikke var i overensstemmelse med de videnskabelige risikovurderinger. Danmark anlagde derfor i år 2000 sag[1]  mod Kommissionen, hvor Danmark fik medhold i, at de danske særregler kunne opretholdes.

 

I forlængelse af sagen fremsatte Kommissionen et forslag til ændring af det såkaldte diversedirektiv, omhandlende bl.a. disse konserveringsstoffer. Ændringen betyder, at EU´s grænseværdier for nitrit og nitrat er blevet tillempet de danske særregler. Ændringsdirektivet blev vedtaget på et Rådsmøde i juni 2006. Implementeringsfristen er 15. februar 2008. De danske særregler vil herefter bortfalde.

 

 

Carina Christensen

/Thomas Elvensø



[1] Sagen har nummer C-3/00 og omhandlede både nitrit/nitrat og sulfit. Danmark fik medhold i nitrit/nitrat-delen, men ikke i sulfit-delen.