Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeren

 

 

24.07.2007

 

 

 

 


 

 


Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 26. juni 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 306:

 

Spørgsmål 306:

"Vil ministeren redegøre for årsagerne til, at fødevarekontrollen ikke har udstedt bøder, når det er konstateret, at der ikke er etableret en egenkontrolordning hos fødevarebutiksindehaveren, og vil ministeren oplyse, hvornår reglerne kan forventes at blive overholdt?"

 

 

Svar:

Jeg formoder, at spørgsmålet er baseret på den gennemgang af kontrolrapporter, som Altinget har foretaget og offentliggjort den 25. juni 2007. I den pågældende artikel henvises til 32 konkrete sager, hvor fødevarekontrollen tilsyneladende ikke har overholdt den instruks om konsekvent bødesanktionering, som var et element i de stramninger, som blev gennemført sidste sommer.

 

Som det fremgår af familie- og forbrugerministerens svar af 9. juli 2007 på spørgsmål S 5109 om samme emne, har Fødevarestyrelsen gennemgået de 32 sager og vurderer på den baggrund, at der i 17 af sagerne i modstrid med instruksen om konsekvent bødesanktionering ikke er givet bøde.

 

Som også erkendt af Fødevarestyrelsen, er den manglende bødesanktionering i strid med gældende regler klart utilfredsstillende. Hvis de stramninger, som vi beslutter for at øge fødevaresikkerheden, skal slå igennem, forudsætter det, at fødevarekontrollen gennemfører dem konsekvent og ensartet.

 

Som det fremgår af familie- og forbrugerministerens svar på spørgsmål S 5109, vil Fødestyrelsen tage skridt til fremadrettet at undgå fejl som de konstaterede, og jeg har over for styrelsen understreget, at det er er helt afgørende, at disse tiltag gennemføres hurtigt og effektivt.

 

Det treårige forlig om fødevarekontrollen indeholder desuden en række elementer, såsom styrkelse af den juridiske ekspertise i fødevareregionerne, som skal højne kvaliteten i fødevarekontrollen. Et af hovedformålene er netop at undgå sådanne fejl i sagsbehandlingen.

 

 

Brian Mikkelsen

 

 

/Lisbeth Nielsen