Folketingets Udvalg for Fødevarer,                                 København, den 13. juli
Landbrug og Fiskeri                                                        Sagsnr.: 2153
|
Ved skrivelse af 11. juni 2007 har udvalget anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål
Ad
FLF alm. del
Spørgsmål 295:
â€Vil ministeren redegøre for, hvad der i forbindelse med krav til krydsoverens-stemmelse i forbindelse med journaler til dyr og fødevarer anses for at være â€overskuelige, tilgængelige og dækkende oversigter†og vil ministeren endvidere redegøre for, hvordan kravet om, at der ikke er fastsat noget generelt om den tid, journalerne skal opbevares, skal tolkes?â€
Svar:
Fødevareministeriet har anmodet Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender, som er den kompetente myndighed på området, om svar.
Ministeriet for Familie- og Forbrugeranliggender har i denne forbindelse oplyst følgende, hvilket jeg kan henholde mig til:
â€(1) Dette krav har baggrund i bilag I, del III, nr. 7, i RFO 852/2004 om fødevarehygiejne. Journalerne om bl.a. medicinanvendelse, analyseresultater og kontrolrapporter skal dokumentere de foranstaltninger, som besætningsejeren har truffet at forebygge fødevarerisici. Kravet om, at de foreskrevne journaler skal være overskuelige, tilgængelige og dækkende, skal sikre, at besætningsejeren lever op til hygiejneforordningens bestemmelse om, at kunne stille alle relevante oplysninger fra journalerne til rÃ¥dighed for bÃ¥de den offentlige kontrol og for de fødevarevirksomheder, som fÃ¥r leveret dyr eller animalske produkter.
Som det fremgår af uddybningen i delkrav 5 (i krav 2.24) stilles der ikke specifikke formkrav. Journalerne kan føres på papir, i elektronisk form eller være dækkende samlinger af f.eks. kontrolrapporter, analyseresultater eller lignende. Der vil således være tale om en konkret vurdering, om journalerne indeholder alle krævede oplysninger, er troværdige, ajourføres løbende og er i en form, så de enkelte oplysninger let kan findes.
(2) Denne formulering har baggrund i bilag I, del III, nr. 7, i RFO 852/2004 om fødevarehygiejne, hvor det fremgår, at de krævede journaler skal opbevares i et passende tidsrum. Det er således som udgangspunkt op til primærproducenten at vurdere, hvor længe journaler skal opbevares, for at det kan anses for passende.
I uddybningen i delkrav 5 (i krav 2.24) er der dog givet nogle praktiske retningslinier, som primærproducenten kan anvende ved sin vurdering. Det fremgÃ¥r sÃ¥ledes, at en opbevaringsperiode pÃ¥ 3 Ã¥r generelt vil blive anset for passende, og at journaler som minimum bør opbevares, ind til de produkter, som de pÃ¥gældende optegnelser relaterer sig til, mÃ¥ anses for fortærede eller destruerede.â€Â  Â
Hans Chr. Schmidt
                                                                                             / Søren Sørensen