Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

Den 25. oktober 2006

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3627


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. oktober 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 29:

 

Spørgsmål 29:

”Vil ministeren redegøre for baggrunden for, at bedrifter med mindst 100 gæs eller ænder kan indgå i et pilotprojekt, der betyder, at de kan blive ude på uoverdækkede arealer?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at det af praktiske grunde har vist sig meget vanskeligt at gennemføre den lovpligtige netoverdækning af udearealer til større besætninger med slagtegæs og slagteænder. Dette skyldes dels de pågældende udearealers betydelige størrelse, dels den korte frist, som producenterne har haft til at indrette sig på de nye regler.

 

Endvidere er der tale om en næsten overstået sæsonproduktion, som retter sig mod mortensaften og juleaften. De pågældende gæs og ænder slagtes i anden halvdel af oktober.

 

Fødevarestyrelsen har på den baggrund ført drøftelser med Danmarks Miljøundersøgelser, Det Danske Fjerkræraad, Plantedirektoratet og Økologisk Landsforening om, hvordan dette års produktion af udegående slagtegæs og slagteænder sikres.

 

Drøftelserne er mundet ud i et forslag om at gennemføre et pilotprojekt, der dels søger at løse producenternes aktuelle problemer med netoverdækning af store udegående besætninger med slagtegæs og slagteænder, dels søger at afdække om også andre - men frem for alt effek­tive - afværgeforanstaltninger kan forhindre kontakt mellem vilde fugle og de nævnte besætninger.

 

Siden den 10. oktober 2006 har det været muligt at ansøge om at deltage i pilotprojektet. I den forbindelse er de berørte producenter på baggrund af optegnelser i Det Centrale Husdyrbrugsregister og oplysninger fra Plantedirektoratet blevet kontaktet, og der er udarbejdet en særlig ansøgningsblanket, som er tilgængelig på Fødevarestyrelsens hjemmeside.

 

I forbindelse med pilotprojektet bliver det muligt at indsamle data om fuglelivet omkring græsningsområder med slagtegæs og slagteænder samt at få de første erfaringer med afværgeforanstaltninger mod vilde fugle som alternativ til netoverdækning i middel risikoniveau.

 

Producenter kan søge om deltagelse i forsøget og få dispensation fra netoverdækningskravet på følgende vilkår:

 

Relevante afværgeforanstaltninger skal foreslås og begrundes af producenten. Afværgeforanstaltningerne kan bestå af skræmmeeffekter (fx lys, lyd, bevægelse) eller fysiske barrierer. Mindst én afværgeforanstaltning skal iværksættes.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /Thomas Elvensø