Folketinget - Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 29. maj 2007

Sagsnr.: 1874/289791

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 23. maj 2007 ad FLF alm. del udbedt sig besvarelse af følgende spørgsmål.

 

Spørgsmål 279:

 

”Vil ministeren redegøre for stoppet for tobis-fiskeriet, den saglige begrundelse herfor, regeringens reaktion herpå og betydningen for IOK-ordningen og FKA-ordningen”

 

 

Svar:

 

ICES har anbefalet et stop for tobis i 2007, indtil der er sikkerhed for, at gydebestanden ved udgangen af 2007 er inden for sikre biologiske grænser.

På rådsmødet i december blev det besluttet at iværksætte et forsøgsfiskeri for at fastslå styrken af den nye årgang i fiskeriet. Kommissionen blev bemyndiget til at fastsætte TAC for Nordsøen, Skagerrak og Kattegat på grundlag af forsøgsfiskeriet og en beregningsmodel anbefalet af ICES (Det internationale Havundersøgelsesråd), hvor antallet af 1-årige tobis er afgørende for størrelsen af TAC’en (totale tilladte fangstmængde). Den maksimale TAC for 2007 kunne højst udgøre 400.000 tons og indsatsen begrænses til maksimalt den anvendte indsats i 2005.

Forsøgsfiskeriet fandt sted i perioden 1. april – 6. maj, med en indsatsbegrænsning på maksimalt 30 % af indsatsen i 2005. Med udsigt til et fiskeri efter forsøgsperioden tilsluttede Kommissionen sig, at fiskeriet kunne fortsætte indtil resultatet af den videnskabelige rådgivning forelå 15. maj.

 

Rådgivningen fra ICES lød på, at TAC’en for 2007 i henhold til den fastlagte beregningsformel skulle være 170.000 tons for Nordsøen. ICES tog ikke stilling til om forudsætningerne for beregningsmodellen stadig var opfyldt.

 

På baggrund af ICES-rådgivningen sender Kommissionen den 14. maj et brev til medlemsstaterne om at indstille fiskeriet omgående, for at undgå overskridelse af anbefalingen på 170.000 tons.

 

Tobisfiskeriet indstilles for danske fiskere natten mellem 15. og 16. maj.

 

Som følge af misforholdet mellem de observerede fangster og beregningsmodellens resultat, anmoder jeg Danmarks Fiskeriundersøgelser (DFU), om at udarbejde et notat om forudsætningerne for beregningsmodellen.

 

DFU nævner følgende faktorer:

 

1) Andelen af 2-årige tobis har været væsentlig højere i fiskeriet end forudsat i beregningsmodellen og medfører en unødvendig lav TAC i 2007.

2) TAC’en beregnes på baggrund af en gennemsnitsvægt af en individuel tobis. Forsøgsfiskeriet har vist, at gennemsnitsvægten er omk. 25% højere end forudsat. Den endelige TAC beregnes i tons og er baseret på grundlag af antallet af individuelle tobis. Da vægten af de enkelte individer er større end forudsat, kan man derfor tilsvarende forøge TAC’en uden det påvirker den restmængde af individer, der er tilbage når fiskeriet er slut.

3) Endelig omfatter beregningsmodellen kun Nordsøen, mens TAC’en omfatter Nordsøen, Skagerrak og Kattegat. TAC’en burde derfor kunne forhøjes med de estimerede fangster fra Skagerrak og Kattegat.

 

Den videnskabelige vurdering fra DFU fremsendes til Kommissionen, Formandskabet og medlemslandene med anmodning om en væsentlig forhøjelse af TAC’en samt en ekstra mængde tillagt som følge af Skagerrak/Kattegat. EU er positiv over for at fremsætte et forslag til Norge om forhøjelse af TAC med 50.000 tons. Tobis er biologisk en fælles bestand i Nordsøen mellem Norge og EU, men forvaltes ikke fuldt ud som en fælles bestand, da der ikke er enighed om fordelingen. 

 

Norge er meget afvisende over for en forhøjelse og ønsker ikke at forholde sig til de ændrede forudsætninger for beregningsmodellen.

 

Jeg har haft flere kontakter med fiskerikommissær Joe Borg om en autonom forhøjelse af TAC’en for tobis, men det står klart, at efter den negative norske reaktion, kan vi ikke komme videre med sagen. Kommissionen erklærer sig dog villig til at lægge en mængde på 20.000 tons til TAC’en for at tage hensyn til de historiske fangster i Skagerrak.

 

De samlede danske fangster inkl. Skagerrak/Kattegat udgør ca. 157.200 tons, heraf 116.700 tons fra Nordsøen, 23.700 tons fra Skagerrak/Kattegat og 16.850 tons fra norsk zone Fiskeridirektoratet er ved at opgøre fangsterne af tobis på baggrund af de kvoter, der forventes at blive til rådighed for Danmark. Hvis der herefter er restmængder, vil fiskeriet blive genåbnet med henblik på opfiskning af disse mængder efter aftale med Danmarks Fiskeriforening om reguleringen af fiskeriet.

 

Den 4. juni mødes jeg og mine eksperter med den norske fiskeriminister Helga Petersen for sammen at vurdere den videnskabelige rådgivning.

 

Herudover, vil jeg straks tage initiativ til et styrket samarbejde mellem fiskerierhvervet og biologer. Jeg vil bede alle parter om at mødes i en arbejdsgruppe for at udarbejde en vurdering af, hvordan tobisfiskeriet kan tilrettelægges på en bedre måde fremover. Vi må også se på, hvordan beregningsmodellen og beslutningsproceduren kan forbedres.

 

Vi må endvidere se på om der kan etableres en flerårsplan, som kan give fiskerne og bankerne bedre muligheder for at vurdere fiskeriet i et flerårigt perspektiv.

Herudover agter jeg at tage sagen op på rådsmødet den 11. – 12. juni 2007.

 

Tobisfiskeriet er ikke omfattet af FKA - ordningen. Der er udstedt regler om, at kvoterne for visse industriarter, herunder tobis med virkning fra 1. januar 2008 reguleres ved IOK. Der er p.t. en ansøgningsproces i gang, hvorefter fartøjerne tildeles IOK. Ejerne af det enkelte fartøj kan vælge, om tildelingen skal ske på grundlag af fiskeriet i 2005-2006 eller på grundlag af fiskeriet i 2005-2003.

 

 

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

/Ole Poulsen