Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 3628

Den 6. november 2006


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 10. oktober 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig besvarelse af følgende spørgsmål 24:


 

Spørgsmål 24:

”Vil ministeren oplyse i hvilket omfang HY Cash-Carry i kødbyen har haft besøg af kødkontrollen de seneste fem år og oplyse, hvad kontrolresultaterne har været?”

 

Svar:

Fødevarestyrelsen har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”HY Cash-Carry blev godkendt til engrosforhandling af indpakkede og emballerede fødevarer i marts 2005. Virksomheden er endvidere registreret til samhandel med div. kød, kødprodukter, frølår, mælkeprodukter, æg fra andre dyr end høns, fisk (frost), forarbejdet fisk (frost og tørret), toskallede bløddyr, hel- og halvkonserves samt fiskeolie.

 

HY Cash-Carry startede i februar 2005 uden at have ansøgt om godkendelse. I perioden februar 2005 til oktober 2006 har Fødevareregion Øst foretaget 12 kontrolbesøg, som har givet anledning til følgende kontrolresultater: 11 indskærpelser, 6 påbud, 2 forbud og 6 administrative bøder.

 

Fødevareregion Øst har ved konstatering af overtrædelser typisk indskærpet reglerne og påbudt skærpede egenkontrolprocedurer. Ved gentagne eller fortsatte overtrædelser har fødevareregionen optrappet sanktionerne.

 

I det følgende nævnes kort resultaterne af de enkelte kontrolbesøg.

 

Februar 2005.

Indskærpelse af at fødevarer ikke må opbevares i lokaler, der ikke er godkendte, og at ansøgning om godkendelse/registrering skal fremsendes til Fødevareregion København.

Godkendelse af 16. marts 2005 til engrosforhandling af indpakkede og emballerede fødevarer.

 

17. marts 2005

Indskærpelser vedr. mærkning af færdigpakkede fødevarer pga. manglende ingrediensliste, mærkning på dansk og holdbarhedsangivelse på mange varer. Indskærpelse vedr. manglende personaletoilet. Indskærpelse vedr. manglende registrering til indførsel af animalske fødevarer fra samhandelslande.

 

11. april 2005

Påbud om destruktion af konservesdåser med svinekød fra Kina og påbud om hjemkaldelse fra senere omsætningsled. Administrativt bødeforlæg for overtrædelse af restriktionsbekendtgørelsen, idet import af svinekød og anden animalsk fødevare med oprindelse i eller afsendt fra Kina ikke er tilladt.

 

12. april 2005

Påbud om at ophøre med at forhandle færdigpakkede fødevarer uden dansk mærkning. Påbud  om destruktion af kalvemaver, indført fra Tyskland uden kontrolmærke og uden, at virksomheden er registreret som importør. Administrativt bødeforlæg for overtrædelse af mærkningsreglerne og for overtrædelse af autorisationsbekendtgørelsen (opfølgning på indskærpelser af 17. marts.)

 

17. maj 2005

Indskærpelse vedr. egenkontrol, indskærpelse vedr. mærkning af færdigpakkede fødevarer og indskærpelse vedr. brugen af tilsætningsstoffer.

 

10. november 2005

Indskærpelse vedr. behandling af fødevarer, idet virksomheden forhandler uindpakkede fødevarer i strid med godkendelsen af 16. marts 2005. Indskærpelse vedr. rengøring af toilet og uvedkommende effekter i kælderlokaler. Administrativt bødeforlæg for overtrædelse af mærkningsreglerne. (opfølgning på indskærpelse af 17. maj 2005)

 

9. marts 2006.

Indskærpelse vedr. mærkning af færdigpakkede fødevarer samt kontrolmærkning af svinemaver. Administrativt bødeforlæg for overtrædelse af autorisationsbekendtgørelsen, idet virksomheden fremstiller fødevarer (tofu) uden autorisation (godkendelse). Varslet forbud mod fremstilling og forhandling af tofu, forbud mod ompakning af oksemaver og forbud mod forhandling af chilipulver og jordnødder uden at kunne fremvise analyseattester.

 

13. marts 2006

Indskærpelse om, at virksomheden ikke må sælge ulovligt producerede fødevarer.

 

HY Cash-Carry blev på baggrund af problemer konstateret ved kontrolbesøgene udvalgt til særlig kontrol den 4. oktober 2006, hvor Fødevareregion Øst i samarbejde med Fødevarekontrollens Rejsehold foretog en grundig kontrol af virksomheden. Se også besvarelse af spørgsmål 48.

 

4. oktober 2006.

Påbud om at lukke virksomheden og foretage skadedyrskontrol og eventuelt bekæmpelse, påbud om at udarbejde egenkontrolprocedurer for modtagelse af fødevarer. Administrativt bødeforlæg for overtrædelse af autorisationsbekendtgørelsen, idet virksomheden fortsat fremstiller fødevarer (tofu) uden autorisation (godkendelse). Påbud om destruktion af soy sauce og majs med overskredet/manglende holdbarhedsdato.

 

5. oktober 2006.

Administrativt bødeforlæg for ikke at efterkomme påbud af 4. oktober 2006, om at holde virksomheden lukket.

 

20. oktober 2006

Efter aftale med Hy Cash-Carry besigtigelse af virksomheden. Der var ryddet op og gjort rent i kælderen. Der blev aftalt, at der blev lagt melbælter ud i kælderen, så det kunne konstateres, om der fortsat  var rotter i kælderen.

 

23. oktober 2006

Ingen spor af skadedyr i kælderen, så virksomheden fik tilladelse til at åbne igen.”

 

 

 

Lars Barfoed

                                                                                                                     /  Thomas Elvensø