Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 4676
27. marts 2007


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. marts 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 206:

 

Spørgsmål  206

” Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 12/3-07 fra Finn Jensen, Dansk Fjerkræ Forum vedrørende faktuelle fejl i pressemeddelelsen fra Fødevarestyrelsen omkring fugleinfluenza, jf. FLF alm. del - bilag 259.”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Finn Jensen hævder i sin henvendelse, at der er faktuelle fejl i Fødevarestyrelses pressemeddelelse af 28. februar 2007 om at hæve risikoniveauet i relation til fugleinfluenza, og at beslutningen om at indføre middelrisikoniveau derfor skulle være truffet på et forkert grundlag.

 

Konkret skulle det ifølge Finn Jensen være forkert, at der i både Rusland og Tyrkiet på det seneste er fundet vilde fugle smittet med H5N1-fugleinfluenza. Endvidere skulle det være forkert, at de øvrige nordiske lande har hævet risikoniveauet til middelrisikoniveau fra den 1. marts 2007.

 

Fødevarestyrelsen må imidlertid fastholde, at den udsendte pressemeddelelse er i overensstemmelse med styrelsens informationer om fugleinfluenzasituationen i henholdsvis Rusland og Tyrkiet, og at risikoniveauerne i såvel Finland som Sverige og Norge er hævet.

 

Styrelsen kan således oplyse, at statskonsulenten ved ambassaden i Moskva i en indberetning af 26. februar 2007 om fugleinfluenza i Rusland bl.a. har oplyst, at der den 20. februar 2007 er rapporteret om fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Kalmykia (Yashaltintinskoye og Oktyabrskoye distrikter), som ligger i Ruslands sydvest region tæt ved Det Kaspiske Hav.

 

Endvidere fremgår det af den internationale organisation for kontrol med dyresygdomme OIE’s hjemmeside, at de russiske myndigheder den 9. februar 2007 rapporterede om udbrud medio januar af højpatogen fugleinflu­enza af typen H5N1 i tre landsbyer i det sydvestlige Rusland nær Det Kaspiske Hav, og at smittekil­den blev angivet som kontakt med vilde fugle.

 

Hertil kommer, at FAO i FAOAIDEnews Situation Update 45, der er udsendt den 20. februar 2007, rapporterede, at russiske embedsdyrlæger den 20. februar 2007 har oplyst, at højpatogen fugleinfluenza højst sandsynligt var årsag til fund af døde vilde fugle nær den russiske by Anapa ved Sortehavet.

 

For så vidt angår fund af fugleinfluenza i vilde fugle i Tyrkiet meddelte Kommissionen ved telefax af 27. februar 2007 medlemsstaterne, at der den 19. februar 2007 var konstateret fugleinfluenza af typen H5N1 i vilde fugle i den tyrkiske provins Batman. I samme område var der endvidere konstateret udbrud i flere fjerkræbesætninger.

 

Som det fremgår, havde styrelsen den 28. februar 2007, da pressemeddelelsen blev udsendt, fra forskellige kilder modtaget underretning om fund af H5N1-fugleinfluenza i vilde fugle i Rusland og Tyrkiet. Pressemeddelelsen indeholder derfor ikke forkerte oplysninger herom, således som Finn Jensen hævder.

 

Med hensyn til spørgsmålet om, hvornår de nordiske lande hævede risikoniveauet, er det korrekt, at Danmark og Finland hævede risikoniveauet med virkning fra den 1. marts 2007, mens Sverige først hævede risikoniveauet med virkning fra 7. marts 2007 for de dele af Sverige, der er beliggende syd for Dalelven.

 

Imidlertid meddelte de veterinære myndigheder i Sverige (Jordbruksverket) allerede den 28. februar 2007 i en pressemeddelelse, der blev offentliggjort samtidig med Fødevarestyrelsens pressemeddelelse, at Jordbruksverket ville hæve risikoniveauet med virkning fra den 7. marts 2007 i de nævnte landsdele. I pressemeddelelsen opfordrede Jordbruksverket imidlertid fjerkræholdere til fra den 1. marts 2007 at efterleve de forebyggende foranstaltninger, der er foreskrevet i de nye regler, også selvom de nye regler først af lovtekniske grunde kunne håndhæves fra den 7. marts 2007.

 

For Norges vedkommende kan styrelsen oplyse, at de veterinære myndigheder (Mattilsynet) allerede den 3. februar 2007 hævede risikoniveauet i den del af Norge, der er beliggende på fastlandet syd for Nordland fylke, som følge af udbrud af højpatogen fugleinfluenza i en fjerkræbedrift i Suffolk, England.

 

Selvom pressemeddelelsen i sin angivelse af tidspunkterne for, hvornår risikoniveauet blev hævet i de nævnte nordiske lande, blev holdt i generelle vendinger, mener styrelsen ikke, at oplysningerne herom er udtryk for fejlinformation. Det skyldes, at der ved udsendelsen af pressemeddelelsen den 28. februar 2007 for Finlands og Sveriges vedkommende var truffet beslutning om at hæve risikoniveauet henholdsvis den 1. og den 7. marts 2007, og at risikoniveauet for Norges vedkommende allerede var hævet næsten en måned tidligere. Ydermere opfordrede myndighederne i Sverige som nævnt i en pressemeddelelse den 28. februar 2007 fjerkræholdere til at efterleve de nye regler fra den 1. marts 2007.

 

Det må således konstateres, at de nævnte nordiske lande har hævet risikoniveauet på omtrent samme tidspunkt. Dette skyldes et nært samarbejde og koordinering mellem de pågældende nordiske landes veterinære myndigheder.

 

Det forhold, at risikoniveauet ikke er blevet hævet i Nordsverige og Nordnorge, hvor bl.a. de ornitologiske forhold vedrørende trækruter, befolkningstætheden og antallet af fjerkræhold giver svenske og norske myndigheder grundlag for at anlægge en anden risikovurdering, medfører ikke, at beslutningen om at indføre middelrisikoniveau i Danmark skulle være truffet på et forkert grundlag.

 

Fødevarestyrelsen må derfor fastholde, at den pressemeddelelse, som styrelsen udsendte den 28. februar 2007 om at hæve risikoniveauet fra den 1. marts 2007 var dækkende for de informationer, som styrelsen var i besiddelse af, og at styrelsens beslutning om at hæve risikoniveauet i øvrigt er blevet truffet på et korrekt grundlag.”

 

 

 

 

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                                                   

 

 

 

                                                                                                                                / Birgit GottliebÂ