Landområdet

 

J.nr. SNS-401-00629

 

 

  

Den 17. april 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 205 (FLF alm. del) stillet af Folketingets Miljø- og Planlægningsudvalg.

 

 

Spørgsmål 205

Vil ministeren oplyse i hvilket omfang, der kan udbringes gylle på særligt miljøfølsomme områder (§ 3-områder), og i den forbindelse oplyse om der er forskel på reglerne om gylleudbringning alt efter om driftsbygningerne ligger på eller udenfor det særligt miljøfølsomme område?

 

Svar

"Miljøfølsomme områder" opfattes i besvarelsen som de såkaldte SFL-områder (Særligt Følsomme Landbrugsområder), der i perioden 2000-2006 har dannet grundlag for en målrettet anvendelse af de såkaldte MVJ-midler (miljøvenlige jordbrugsforanstaltninger), der er en del af landdistriktsprogrammets midler. En betydelig delmængde af disse SFL-områder er § 3 arealer omfattet af naturbeskyttelsesloven.

 

Naturbeskyttelseslovens § 3 beskytter en række naturtyper (søer og udpegede vandløb, heder, moser, strandenge og strandsumpe, ferske enge og biologiske overdrev) over alt, hvor de forekommer, når de er over 2.500 m2 i areal, for søer dog 100 m2, og når de opfylder lovens definitioner. Der må ifølge loven ikke foretages ændringer i de beskyttede områders naturtilstand.

 

Gødskning og dermed udbringning af gylle kan fortsætte i det omfang, som det hidtil er indgået i landbrugsdriften på de beskyttede områder, d.v.s. med samme mængde og hyppighed. I det omfang, at gylleudbringning ikke tidligere har været en del af driften i et beskyttet område, vil udbringningen kræve en forudgående dispensation fra naturbeskyttelseslovens § 3. Da ny udbringning af gylle som regel vil ændre naturtilstanden på det beskyttede område, vil en sådan dispensation normalt ikke kunne gives. Gødskning på heder og moser er omfattet af et umiddelbart forbud, fordi disse naturtyper normalt er betinget af, at der ikke gødskes på området. Biologiske overdrev er også kendetegnet ved at være næringsfattige og plantelivet vil ofte ikke tåle gødskning.

 

Det er ikke almindeligt forekommende, at driftsbygninger er placeret på områder omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3. Driftsbygningernes placering medfører ikke i sig selv ændringer i reglerne om gylleudbringning. Reglerne for gylleudbringning kan påvirkes af udbringningsarealernes beliggenhed.

 

Driftsbygningernes placering kan have en betydning m.h.t ammoniakfordampning i medfør af husdyrloven. Ifølge husdyrloven er etablering af anlæg (stald og lager) for mere end 15 dyreenheder ikke tilladt, hvis der er mindre end 300 meter til visse naturtyper, som er omfattet af naturbeskyttelseslovens § 3. Det drejer sig dels om de sjældne naturtyper højmoser og lobeliesøer, dels om heder større end 10 ha og overdrev større end 2,5 ha. Indenfor Natura 2000 områder er alle de beskyttede heder, overdrev og ammoniakfølsomme søer omfattet af de nævnte begrænsninger i husdyrloven. Udvidelser og ændringer af husdyrbrug inden for de 300 m er kun muligt, hvis ammoniakemissionen fra anlægget ikke øges. For husdyrbrug over 75 dyreenheder, hvis staldanlæg er placeret i en afstand nærmere end 1000 meter fra de beskyttede naturområder, må merbelastningen fra stald og lager af ovennævnte naturområder ikke overskride fastlagte beskyttelsesniveauer, der er afhængig af antallet af øvrige husdyrbrug i området.