Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri



 

København, den 27. marts 2007

Sagsnr.: 1874/276759

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 2. februar 2007 udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 204:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelse af 6. marts 2007 fra Kystfiskerudvalget vedrørende afklaring af kystfiskernes arbejdsfunktioner.

 

 

Svar:

 

Som det fremgår af henvendelsen af 6. marts 2007 fra Kystfiskerudvalget, blev udvalget etableret som led i den politiske aftale af 29. juni 2004 om en særlig regulering for det erhvervsmæssige kystfiskeri. Det blev fastlagt i aftalen, at Danmarks Fiskeriforenings repræsentation i det rådgivende erhvervsfiskeriudvalg udvidedes med en repræsentant udpeget af og blandt de aktive fiskere i det erhvervsmæssige kystfiskersegment. Det erhvervsmæssige kystfiskersegment var blandt andet defineret derved, at fartøjerne minimum skulle have en årlig omsætning, der svarer til Fiskeriøkonomisk Instituts grænse for de virksomheder, der indgår i regnskabsstatistikken.

 

Der blev nedsat et kystfiskerudvalg i oktober 2004. Udvalget bestod af 7 personer, der af sin midte valgte en repræsentant til Erhvervsfiskeriudvalget. Dette er beskrevet i det notat af 18. oktober 2004 vedr. valg af kystfiskerudvalg, som udvalget har medsendt henvendelsen til Fødevareudvalget. Desuden er henvendelsen vedlagt et referat af et møde i Kystfiskerudvalget, afholdt i starten af november 2004, om reguleringen af de fangstmængder, der efter den ordning, der var lagt op til på dette tidspunkt, kunne fiskes af de fartøjer, der var omfattet af ordningen. Den indstilling, Kystfiskerudvalget lagde op til, blev ikke gennemført, bl.a. fordi aftaleparterne i den politiske aftale af 29. juni 2004 ikke kunne tilslutte sig Kystfiskerudvalgets indstilling om, at fangstrejserne for et kystfiskerfartøj skulle kunne vare helt op til 5 dage.

 

For det erhvervsmæssige kystfiskeri gælder nu som led i Ny Regulering en frivillig ordning, hvor fartøjer op til 17 m med FKA-status skal tilmelde sig inden 1. april 2007. Der er mulighed for framelding indtil 1. juli 2007. Herefter er fartøjet omfattet af de vilkår, der gælder for kystfiskerfartøjer indtil udgangen af 2009. Der er afsat ekstra mængder af torsk og tunge til de fartøjer, der indgår i ordningen.

 

Det fremgår af henvendelsen af 6. marts 2007 fra Kystfiskerudvalget, at man ønsker en afklaring af udvalgets arbejdsfunktioner under Ny Regulering. Det har tidligere været oplyst fra medlemmer af Kystfiskerudvalget, at man overvejede at foretage et nyvalg til udvalget, når det er afklaret, hvilke fartøjer der er tilmeldt kystfiskerordningen.

 

Hertil kan jeg knytte den kommentar, at jeg anser det for relevant, hvis der på denne måde bevares et talerør for de fiskere, der repræsenterer det erhvervsmæssige kystfiskeri (FKA-kystfiskere). Der vil også fremover være behov for at kunne indhente råd fra denne gruppe bl.a., når der skal foretages den evaluering af ordningen, som er forudset i den politiske aftale.

 

Som nævnt har det hidtidige kystfiskerudvalg udpeget en fast repræsentant til Erhvervsfiskeriudvalget. Fremover giver denne repræsentation kun mening, hvis der sker et nyvalg, efter at de fartøjer, der vælger ordningen, har meldt sig til denne. Jeg forudsætter, at Danmarks Fiskeriforening i givet fald vil forestå valget, således at alle fartøjer under FKA-kystfiskerordningen vil kunne deltage i valget og lade sig vælge, også selvom de ikke er medlem af foreningen. Fiskeridirektoratet vil kunne oplyse, hvilke fartøjer, der er tilmeldt ordningen til brug for nyvalget.

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

 

/Bo Folmer Pedersen