Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
|
København, den 13. marts 2007  |
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har ved skrivelse af 22. februar 2007 (FLF alm. del) anmodet om min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 191:
Spørgsmål nr 191:
â€Vil ministeren oplyse, hvor meget dansk produceret brødhvede, der anvendes til brød?â€
Svar:
For at tilgodese den danske produktion af brødhvede er der etableret en ordning, hvorunder landmændene kan ansøge om tildeling af et areal til brødhvedeproduktion, ud af et samlet areal på 50.000 ha, hvor der kan tildeles en ekstra gødningskvote (brødhvedetillæg). Det maksimale areal på 50.000 ha med brødhvedetillæg er fastsat ud fra en vurdering af, at det vil kunne dække den danske efterspørgsel efter brødhvede.
Efter gødskningslovens regler har landmændene ikke pligt til at udnytte det tildelte areal til dyrkning af brødhvede, og de er ikke forpligtet til at opfylde en kontrakt om levering af brødhvede indgået med grovvare- eller møllervirksomhed. Det skyldes primært hensyn til landmanden i situationer, hvor eksempelvis vejrmæssige forhold forhindrer ham i at levere den lovede leverance. Endvidere har landmanden ingen indberetningspligt. Det er derfor ikke muligt at sige noget sikkert om, hvor stor en mængde danskproduceret brødhvede, der anvendes til brød.
I øvrigt kan det oplyses, at Plantedirektoratet i starten af 2006 rettede henvendelse til De Danske Handelsmøllere, som har oplyst at der ikke foreligger en egentlig statistik for leverancer af brødhvede, men at 40 til 50 % af brødhveden importeres, hvilket bevirker at dansk landbrugs leverancer af brødhvede til de danske melproducenter ligger på godt 50 %.
Hans Chr. Schmidt
                                                                             /Anette E. Friis