Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

1. marts 2007

J. nr.: 4512

 

 


Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 13. februar 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 185:

 

Spørgsmål nr. 185:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 10/2-07, fra Finn Jensen, www.fjerkræ.dk vedrørende fugleinfluenza i England, jf. FLF alm. del - bilag 221.”


 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Bekæmpelse af fugleinfluenza gennemføres i henhold til Rådets direktiv 92/40/EC (eller for lande der har implementeret det nye fugleinfluenzadirektiv Rådets direktiv 2005/94/EC). I henhold til disse skal veterinærmyndighederne i forbindelse med udbrud af fugleinfluenza, udover gennemførelse af foranstaltninger til bekæmpelse af sygdomsudbrud, foretage en tilbundsgående epidemiologisk undersøgelse med henblik på dels at finde smittekilden og dels at sikre at sygdommen ikke er spredt via kontakter. Sygdomsramte lande skal inden 24 timer informere Kommissionen om udbruddet og omstændighederne omkring dette samt løbende orientere medlemslandene. Dette sker ved, at Kommissionen til medlemsstaterne fremsender de rapporter de løbende modtager fra det berørte land og ved at det berørte land fremlægger rapport om situationen i forbindelse med møder afholdt i Den Stående Komite for Fødekæden og Dyresundhed (SCOFCAH). Her har medlemslandene mulighed for at spørge ind til problemfelter i forbindelse med håndteringen af udbruddene.

Ungarn rapporterede om udbrud af H5N1 i to gåsebesætninger henholdsvis den 23. og 26. januar 2007. Besætningerne lå i den sydvestlige del af landet ikke så langt fra området, hvor der var lignende udbrud i juli 2006. De ungarske veterinærmyndigheder reagerede hurtigt, og aflivede dyrene på basis af de kliniske tegn. De laboratoriemæssige undersøgelser viste senere at der var tale om H5N1.

I den foreliggende sag har de engelske veterinærmyndigheder siden udbruddet blev rapporteret den 2. februar 2007 informeret SCOFCAH på mødet den 6. februar 2007, hvor de mulige forbindelser til Ungarn også blev diskuteret, og har via Kommissionen fremsendt yderligere rapporter den 9. og 13. februar 2007. De ungarske veterinærmyndigheder har garanteret, at der ikke er fundet udbrud af fugleinfluenza i området, hvor det engelske firma har kalkunfarme, hvilket ligger ca. 300 km vest for de ungarske udbrud.

Kommissionen har ansvaret for at sikre, at de enkelte medlemslande gennemfører de nødvendige foranstaltninger til bekæmpelse af sygdomsudbrud og iværksætter de nødvendige tiltag til at sikre mod spredning af sygdomme. Selve udredningsarbejdet med hensyn til at finde eventuelle smittekilder ved udbrud af alvorligt smitsomme sygdomme kan være langvarig og have karakter af en kriminalpolitimæssig undersøgelse.

Medierne vil i sådanne situationer ofte fremkomme med mange forskellige teorier/rygter og ofte søge at drage myndighedernes kompetencer i tvivl. Det er imidlertid op til de berørte veterinærmyndigheder at søge at belyse alle mulige smitteveje. Har der været illegale aktiviteter involveret i situationen, kan dette imidlertid være med til at hindre eller at trække sagens endelige opklaring ud.

Ud fra de forelagte informationer har Fødevarestyrelsen fuld tillid til, at både de engelske og de ungarske veterinærmyndigheder har tingene under kontrol og gør deres bedste for at udrede de epidemiologiske forhold omkring udbruddene.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Carina Christensen

 

 

 

 

/Birgit Gottlieb