Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

København, den 8. februar 2007

Sagsnr.: 8626

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 18. januar 2007, (spørgsmål nr. 169), udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:  

 

Spørgsmål 169:

 

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Vellingegårds Fjerkræ Nyhedsbrev nr. 2 vedrørende forslag til regler for opdræt af økologiske kyllinger.”

 

Svar:

 

Plantedirektoratet administrerer reglerne om opdræt af økologiske kyllinger. Plantedirektoratet har oplyst følgende, som jeg skal henholde mig til:

 

”Af Vellingegårds Fjerkræ Nyhedsbrev nr. 2 fremgår det, at der ønskes en lempelse af økologireglerne om omlægning og opdrætspraksis for økologisk slagtefjerkræ, for at økonomien kan hænge sammen.

 

Plantedirektoratet har drøftet sagen på et møde den 24. januar 2007 i direktoratets Udvalg for Kontrol med Økologisk Jordbrugsproduktion (Kontroludvalget), hvor både Dansk Landbrug og Økologisk Landsforening er repræsenteret.

 

I Kontroludvalget var der ikke umiddelbart opbakning til de foreslåede regelændringer. Det skyldes blandt andet, at der er behov for at tilvejebringe en generel dokumentation for, at en øget gennemsnitlig daglig tilvækst kan lade sig gøre, uden at det går ud over dyrenes velfærd.

 

Kontroludvalget ser dog gerne, at der etableres mulighed for en økologisk slagtefjerkræproduktion. Dette må dog ikke ske på bekostning af dyrevelfærden. Kontroludvalget vil blandt andet i den forbindelse nærmere drøfte EU-reglen om en omlægningsperiode på 70 dage for slagtefjerkræ. Drøftelserne fortsætter derfor på næste møde i Kontroludvalget den 21. marts 2007.

 

En eventuel gennemførsel af nogle af forslagene i nyhedsbrevet vil kræve en ændring af de fælles EU-regler. Det skyldes, at EU-reglerne for økologiske dyr er minimumsbestemmelser. Det betyder, at de enkelte medlemslande har mulighed for at skærpe reglerne, men aldrig har mulighed for at lempe dem.”

 

Som opfølgning på problemstillingen vedrørende muligheden for en økologisk fjerkræproduktion har jeg bedt Plantedirektoratet om at gå videre med sagen, herunder at indhente en faglig vurdering.

 

 

Hans Chr. Schmidt

 

                                                                                                        /  Louise Piester