Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

J. nr.: 4380

19. februar 2007

 

 

 

 


 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 18. januar 2007 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 169:

 

 

Spørgsmål 169:

”Ministeren bedes kommentere vedlagte artikel fra Vellingegårds Fjerkræ Nyhedsbrev nr. 2 vedrørende forslag til regler for opdræt af økologiske kyllinger.”

 

 

Svar:

Nyhedsbrevet fra Wellingegårds Fjerkræ omtaler primært en række forslag til ændring af reglerne for økologisk opdræt af kyllinger, som henhører under Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. Herudover omtales forhold vedrørende dyrevelfærd og foranstaltninger til forebyggelse mod fugleinfluenza, som jeg har forelagt for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

” I artiklen fra Vellingegård omtales, at kyllinger, der går på sand under et halvtag eller i et hus med gulvvarme, har mindre risiko for forekomst af trædepudesvidninger.

 

Forekomsten af trædepudesvidninger (dvs. sår eller ætsninger på kyllingernes fødder) kontrolleres på fjerkræslagterierne for hvert hold indleverede slagtekyllinger, jf. Justitsministeriets lov nr. 336 af 16. maj 2001 om hold af slagtekyllinger. Ved høj forekomst af trædepudesvidninger skal der følges op, og fødevareregionerne kan påbyde udarbejdelse af en handlingsplan for at få forholdene rettet op.

 

Forekomsten af trædepudsvidninger hænger sammen med, at kyllingerne går på et underlag, der er fugtigt. Det er derfor korrekt, når der i artiklen peges på, at mulighed for at holde underlaget tørt, f.eks. udendørs med et halvtag eller indendørs med gulvvarme, kan bidrage til at holde forekomsten af trædepudesvidninger nede. Andre faktorer, såsom luftfugtighed, foder, ventilation m.fl., skal dog også være i orden for at bibeholde et tørt underlag.

 

Endvidere berører artiklen fra Vellingegård spørgsmålet om overdækning af fjerkræ i forbindelse med forebyggende foranstaltninger mod fugleinfluenza.

 

Fødevarestyrelsen kan oplyse, at forslaget om et areal til sandbadning under et halvtag opfylder de gældende regler i situationer med middelrisikoniveau, jf. bekendtgørelse nr. 941 af 14. september 2006 om forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza. Dog vil det være en forudsætning, at hele indhegningen er dækket af halvtaget, alternativt at resten af arealet er dækket af net med en maskestørrelse på 10 x 10 cm.

 

I højt risikoniveau skal fjerkræet være indelukket. I situationer med lavt risikoniveau er der kun krav om overdækning af foder og vand, medmindre fodring og vanding sker indendørs.

 

Restriktioner, som økologiske producenter påføres som følge af forebyggende foranstaltninger mod fugleinfluenza, ændrer ikke på fjerkræets økologiske status.”

 

 

 

 

 

 

 

Carina Christensen

 

 

 

 

                                                                                                                     /Birgit Gottlieb