Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 19. december 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 151:
â€Hvad er status for ministerens overvejelser om mærkning af frugt og grønt med, hvor frisk varen er?â€
Svar:
Indledningsvis bemærkes, at i følge de gældende regler om mærkning af færdigpakkede fødevarer er uforarbejdet frugt og grønt undtaget fra kravet om angivelse af holdbarhed, og i øvrigt sælges frugt og grønt ofte uindpakket.
For ca. et Ã¥r siden var der en offentlig debat om anvendelsen af gasarten â€Smartfreshâ€, der kan forlænge holdbarheden for visse frugter, og der blev blandt andet stillet to § 20 spørgsmÃ¥l, S 1770 til miljøministeren og S 1784 til familie- og forbrugerministeren.
Som en udløber af denne diskussion sendte min forgænger et brev til Kommissær Markos Kyprianou, hvor han gjorde opmærksom på, at vi fra dansk side finder, at behandling af frugt og grøntsager efter høst med konserveringsstoffer og andre kemiske stoffer med henblik på forlængelse af holdbarheden bør udløse et krav om mærkning. Danmark har allerede tidligere fremsat dette ønske i forbindelse med et høringssvar til EU-kommissionen om emner, der skal indgå i en revision af de horisontale mærkningsregler, som omtales nærmere i mit svar på spørgsmål 153.
Kommissæren har bekræftet, at denne problemstilling vil indgå i de kommende drøftelser om nye horisontale mærkningsregler. Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 153, forventes det, at et forslag til en forordning om nye horisontale mærkningsregler fremsættes i 2007. I denne forbindelse vil de danske forhandlere naturligvis arbejde for at få indføjet regler om mærkning ved anvendelse af konserveringsstoffer og andre kemiske stoffer efter høst.
Carina Christensen
                                                                                                                   /Lars Korsholm