Fødevarestyrelsen/Minff

11. december 2006

J. nr. 2006-20-261-01092

 

                                                                                                              

 

Det talte ord gælder

Tale til samråd d. 13. december 2006 i

Folketingets udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

om spørgsmål AI

Artikel i Nordjyske om ”Case by Case” kontra anden kontrol

 

 

AI                               ”Vil ministeren kommentere artiklen ”Fødevarekontrol sat på lavt blus” fra Nordjyske den 8. december 2006, hvor chefen for Fødevareregion Nord Aage Holst på baggrund af den ny store opgave med indsats overfor salmonella i importeret kød nedprioriterer de øvrige opgaver, herunder kontrolbesøg i november december pga. ressourceproblemer?”

 

 

Indledning                                  Jeg vil gerne kommentere artiklen af den 8. december 2006 og fortælle om den øgede kontrol for blandt andet Salmonella i dansk og udenlandsk kød. Jeg vil dog starte med at nævne, at den oprindelige artikel af 8. december 2006 byggede på en misforståelse, som blev korrigeret i endnu en artikel allerede dagen efter i Nordjyske den 9. december 2006.

 

Artiklen d. 9. december har overskriften ”Region afviser manglende kontrol”. I artiklen understreger regionschefen for Fødevareregion Nord, at denne sag ikke handler om tilsyn og kontrolbesøg.

 

Intensiveret kontrol for

Salmonella og Campylobacter

                                                    Jeg vil nu fortælle om den nye ”Case by Case” kontrol. Det er et intensiveret kontrolprogram for Salmonella og Campylobacter i dansk og udenlandsk kød. Kontrollen er et af initiativerne i aftalen mellem regeringen og Dansk Folkeparti om initiativer mod Salmonella og Campylobacter.

 

                                                    ”Case by Case” kontrollen kører som et pilotprojekt i november og december 2006. Der foretages en stikprøvekontrol af importeret og dansk kød. Når kontrollen finder Salmonella eller Campylobacter i et parti, skal der – fra sag til sag – ”Case by Case” – ske en konkret videnskabelig vurdering af risikoen. Denne videnskabelige vurdering foretages af Danmarks Fødevareforskning. Fødevareregionen skal så herefter afgøre, om partiet må anses for at være farligt efter fødevareforordningens artikel 14.

 

                                                    Hvis et parti vurderes at være farligt, må det ikke markedsføres, og hvis det allerede er sket, skal partiet trækkes tilbage.

                                                   

Hvordan kan ”Case by Case” 

kontrollen lade sig gøre                             

Pilotprojektet i november og december 2006 finansieres ved, at der sker en mindre omlægning af den øvrige kontrol, hvor der udtages prøver.

 

For kødpartier fra udlandet omlægges den tidligere importkontrol for den multiresistente Salmonella DT104 i kød, så det i stedet bliver en ”Case by Case” kontrol. Man vil også ved denne kontrol påvise Salmonella DT 104, hvis det er i kødet.

 

Ressourcerne til de danske prøver fås ved, at en mindre del af de regionalt styrede mikrobiologiske prøver anvendes til den intensiverede kontrol af Salmonella og Campylobacter.

                                                   

Antallet af prøver fra udenlandsk og dansk

                                                    kød vil således være helt uændret.                                                                                  

”Case by Case” kontrollen berører derfor ikke antallet af kontrolbesøg ude i virksomhederne, hverken i 2006 eller fremover.

 

Finansiering i 2007                    Fra 2007 finansieres ”Case by Case” kontrollen som en del af finanslovsbevillingen på de 57 mio. kr.           

                                                                                      

Konklusion                                 Denne sag medfører derfor ikke, at fødevarekontrollen sættes på lavt blus, hverken i 2006 eller 2007.

 

                                                     Det er – for 2006 - en omlægning af allerede planlagte mikrobiologiske prøver. En omlægning, der som nævnt giver Fødevarestyrelsen mulighed for at følge mere konsekvent op på fund af Salmonella og Campylobacter i kød, som efter en videnskabelig risikovurdering, anses for at være for farligt efter fødevareforordningens artikel 14.

 

                                                     Og som nævnt har omlægningerne ingen betydning for kontrolbesøgene. Fra 2007 finansieres ”Case by Case” kontrollen via en særskilt bevilling på finansloven.

 

Â