Folketinget

Udvalget for Fødevarer, Landbrug og

Fiskeri

København, den 16. januar 2007

Sagsnr.:  8626

 

 

 

 

 

 

 

Folketinget, Udvalget for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 11. december 2006, (spørgsmål nr. 141), udbedt sig min besvarelse af følgende af spørgsmål:

 

Spørgsmål 141

 

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Så er den sidste økologiske kylling slagtet i Danmark” fra Vellingegaard Fjerkræs nyhedsbrev.”

 

Svar:

 

Plantedirektoratet har til besvarelse af spørgsmålet oplyst følgende:

 

“Af Vellingegaard Fjerkræs nyhedsbrev fremgår det, at Vellingegaard har opgivet at slagte økologiske kyllinger. Vellingegaard oplyser, at dette dels skyldes kravene til kyllingernes vækshastighed og slagtealder dels tiltag til beskyttelse mod fugleinfluenza, der bl.a. berører dyrenes adgang til udendørsarealer.

 

Den økologiske produktionsmetode indebærer, at der skal tages særligt hensyn til dyrevelfærd. Dette betyder bl.a., at kyllingeracer skal vælges med henblik på at undgå specifikke sygdomme eller sygdomsproblemer, eksempelvis benproblemer.

 

Ifølge økologiforordningen må kyllinger tidligst slagtes som økologiske, når de er 81 dage gamle. Reglen om slagetealder er ligeledes begrundet i dyrevelfærdsmæssige forhold, idet man ønsker at undgå, at slagtekyllingerne presses produktionsmæssigt til hurtig vækst.

 

Hvis mindstealderen på 81 dage ikke ønskes anvendt, så giver økologiforordningen mulighed for, at der kan anvendes langsomtvoksende kyllingeracer. Disse kan slagtes efter 70 dage.

 

De fælles EU-regler giver ikke nogen entydig definition på langsomtvoksende slagtekyllingeracer. Vi har i Danmark nationale regler, der definerer langsomtvoksende racer som racer, hvor den gennemsnitlige væksthastighed ikke overstiger 35 gram pr. dyr pr. dag.

 

Med hensyn til tiltag til beskyttelse mod fugleinfluenza udstedte Fødevarestyrelsen i efteråret 2006 en ny bekendtgørelse om forebyggende foranstaltninger. Herefter skal fjerkræ, hvis de holdes udendørs i situationer med middel risikoniveau, gå i en indhegning under net.

 

Restriktioner, som økologiske producenter påføres som følge af forebyggende foranstaltninger mod aviær influenza, ændrer ikke på fjerkræets økologiske status.”

 

Det er min opfattelse, at der både i erhvervet og blandt forbrugerne er opbakning til de særlige regler, der gælder for den økologiske produktion. Jeg har imidlertid bedt Plantedirektoratet om på det kommende møde i direktoratets udvalg for kontrol med økologisk jordbrugsproduktion at forhøre sig, om erhvervet generelt finder, at økologiregler giver særlige problemer for den økologiske fjerkræproduktion, uden at dette kan begrundes i hensynet til miljøet eller til dyrenes sundhed og velfærd.

 

 

 

 

 

 

Hans Chr. Schmidt

                                                                                                

                                                                                               /   Morten Damkjær Nielsen