Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sagsnr.: 4150

16. januar 2007


 

 

 

 

 

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 11. december 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 140:

 

Spørgsmål 140:

”Ministeren bedes kommentere artiklen ”Sydkorea ramt af fugleinfluenza”, fra Politiken, Udland, af 28. november 2006.”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

"Som artiklen af 28. november 2006 fra Politiken referer til, har der efter nogle års fravær af udbrud af højpatogen fugleinfluenza af typen H5N1 (HP H5N1) i Sydkorea været rapporteret om udbrud i fjerkræbesætninger i landet i slutningen af november 2006. Endvidere er der for nylig rapporteret om udbrud af HP H5N1 i den sydlige del af Vietnam og gentagne udbrud i Indonesien.

 

Der er stor international bevågenhed om den globale udbredelse af HP H5N1. Den 1. december 2006 blev der afholdt et arbejdsgruppemøde om fugleinfluenza i EU-kommissionen, hvor veterinære og ornitologiske eksperter var samlet for at diskutere fugleinfluenzasituationen i vilde fugle og i fjerkræ. Samtlige medlemsstater, Rumænien og Bulgarien samt flere internationale organisationer, herunder OIE (den internationale organisation for kontrol med dyresygdomme) og FAO (FN´s Fødevare- og landbrugsorganisation) var repræsenteret. En repræsentant for OIE, der også talte på vegne af FAO, fremførte, at det som bekendt ikke har været muligt at hindre spredning af HP H5N1 fra Asien til Europa og til Afrika. OIE´s politik er fortsat, at virus skal bekæmpes ved "kilden", og at det er nødvendigt med åbenhed og tilstrækkelig information ved sygdomsudbrud. Det er nødvendigt med en global overvågning for fugleinfluenza i vilde fugle og i fjerkræ, og der er behov for tiltag i smittebeskyttende foranstaltninger mellem vilde fugle og fjerkræ. Der er behov for at få flere informationer om illegal og legal handel med fjerkræ, da det er en risikofaktor for spredning af virus. OIE understregede, at der i lande uden for EU er et særligt behov for, at de veterinære myndigheder og de diagnostiske laboratorier styrkes.

 

Hvor det ikke er lykkedes lande i Asien og i Afrika at bekæmpe virus, udtrykte EU-Kommissionen tilfredshed med måden, som medlemsstaterne har håndteret forårets fugleinfluenzaepidemi på, der skyldtes smitte fra vilde fugle. Epidemien var kortvarig og udbruddene i fjerkræbesætninger blev bekæmpet, effektive smittebeskyttelsesforanstaltninger blev indført, og der er ikke sket smitte til mennesker.

 

Den generelle melding på mødet var, at det er for tidligt at forudsige, hvordan fugleinfluenzasituationen i Europa vil være fremover. Med udgangspunkt i forårets fugleinfluenzaepidemi havde det været forventeligt, at der i efteråret også havde været fund af H5N1 i vilde fugle "her og der" i EU. Dette er ikke sket, men det er samtidigt meget klart, at smitterisikoen for øjeblikket ligger lige udenfor EU. I Afrika er fugleinfluenzasituationen meget alvorlig, og der rapporteres om adskillige udbrud i Egypten.

 

Da der er en risiko for smitte via handel, har EU fastsat, at import af fjerkræ og fugle, herunder også kød og andre produkter af fjerkræ og fugle, til EU kun må ske fra godkendte 3. lande. I forbindelse med godkendelse af et 3. land lægges der dels vægt på dets dyresundhedsmæssige status, også i forhold til fugleinfluenza, men også dets veterinære myndigheds struktur og effektivitet. Import af fjerkræ og fugle samt produkter heraf fra lande, som ikke er godkendt til eksport til EU er således forbudt. Derudover skal dyr og produkter, som importeres til EU grænsekontrolleres. Ved udbrud af HP H5N1 i godkendte 3. lande indfører EU importrestriktioner for fjerkræ, fugle og produkter heraf, indtil forholdene er normaliseret. De nævnte lande; Sydkorea, Vietnam, Indonesien og Egypten er ikke godkendt til import af fjerkræ og fugle, samt produkter heraf til EU.

 

En anden risikofaktor for EU-landene er smittede vilde fugle, der har trækruter henover Europa. Det er derfor nødvendigt, at fastholde de smittebeskyttelsesforanstaltninger mellem vilde fugle og fjerkræ, der er indført i Danmark og fortsætte overvågningen for fugleinfluenza i døde og levende vilde fugle og i fjerkræ".

 

 

 

 

 

 

 

Carina Christensen

                                                                                                                   

 

  /Birgit Gottlieb