Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri Christiansborg 1240 København K. |
København, den 22. december 2006
|
Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i brev af 7. december 2006 (FLF Alm. del) bedt mig svare på følgende spørgsmål:
Spørgsmål nr. 136
Vil ministeren oplyse, hvor mange østerslandinger fra håndbrejlere fiskerikontrollen har konfiskeret pga. mistanke om ulovligheder?
Svar
I sager, hvor vilkårene for en fiskeritilladelse konstateres overtrådt, og der som reaktion herpå sker inddragelse af tilladelsen til dette fiskeri i en periode, kan der efter omstændighederne også være grundlag for at straffe og konfiskere den fangst, der er fanget i strid med tilladelsen, eller konfiskere værdien af fangsten.
I forbindelse med tilladelsesinddragelser sker der en vurdering af, om der er grundlag for at anmode anklagemyndigheden om at indlede en straffesag med henblik på supplerende sanktioner. Dette sker kun i et fåtal af de sager, hvor der er sket inddragelse af fiskeritilladelsen. Det har sammenhæng med, at det normalt er en relativt indgribende sanktion at inddrage retten til at drive et fiskeri. I østersfiskeriet er der ikke åbent for fiskeri i hele året. En inddragelse af tilladelsen i en måned i den periode, hvor fiskeriet er åbent, er derfor normalt vurderet som en sanktion, der er passende i forhold til den konstaterede overtrædelse.
Det er generelt opfattelsen, at en tilladelsesinddragelse har stor generalpræventiv effekt, ikke mindst fordi sanktionen kan iværksættes umiddelbart efter den konstaterede forseelse.
Ved de konstaterede overtrædelser, der er nævnt i min besvarelse af spørgsmål nr. 135, har sanktionen været inddragelse af tilladelsen til håndbrejling af østers i Limfjorden i en periode af 30 dage. I det ene tilfælde er sagen overdraget til politiet med henblik på konfiskation af værdien af den ulovlige fangst.
Hans Chr. Schmidt
/ Knud Larsen