Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 

J.nr.: 3603

31. oktober 2006

 


 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 5. oktober 2006 (ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål 12:

 

Spørgsmål 12:

”Vil ministeren i forlængelse af besvarelsen af den 4. oktober 2006 af FLF alm. del – samrådsspm. A om gammelt kød fra Tyskland (også stillet i Folketingsåret 2005-06, jf. FLF alm. del – samrådsspm. BÅ) oplyse, hvor stor en andel af frysehusene, der kontrolleres?”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, som oplyser følgende, hvortil jeg henholder mig:

 

”Alle frysehuse, der lovligt beskæftiger sig med fødevarer, bliver kontrolleret.

 

Fødevarelovgivningen er baseret på, at det er fødevarevirksomhederne, der har ansvaret for overholdelse af lovgivningen og for at sikre, at kun egnede fødevarer afsættes. Derfor er der krav om, at alle fødevarevirksomheder skal etablere og gennemføre egenkontrol. Virksomhederne skal således til stadighed selv føre kontrol med, at de overholder lovgivningen, og at fødevarerne er i orden.

 

Den offentlige kontrol består i kontrol af, at virksomhederne lever op til deres ansvar. Dette sker ved at kontrollere virksomhedernes egenkontrol og sammenholde det med de faktiske forhold i virksomheden.

 

Fødevarestyrelsen har centralt fastsat nogle retningslinjer for frekvensen af den offentlige kontrol med forskellige virksomhedstyper i form af et interval for, hvor mange kontrolbesøg, der skal være for den enkelte virksomhedstype. Frekvenserne er baseret på en overordnet vurdering af risikoen i den enkelte virksomhedstype. For frysehuse, der oplagrer kød, er der fastsat en frekvens på 1-2 kontrolbesøg pr. år i 2006, når virksomheden alene foretager oplagring og eventuelt emballering, dvs. lægger allerede indpakket kød i kartoner. Foretager frysehuset også indpakning af kød, dvs. håndterer helt uindpakket kød og lægger det i f.eks. plastposer, er frekvensen 2-4 kontrolbesøg pr. år i 2006, og foretager frysehuset også indfrysning af kød, er frekvensen 4-6 kontrolbesøg pr. år i 2006.

 

Herefter fastsætter fødevareregionerne en frekvens for den enkelte virksomhed, dels ud fra de generelle retningslinjer, dels ud fra kendskabet til den enkelte virksomhed. Hvis der ikke tidligere har været problemer med virksomheden, bliver der fastsat en frekvens i den lave ende af intervallet, og hvis der tidligere har været problemer, bliver der fastsat en frekvens i den høje ende af intervallet angivet i de generelle retningslinjer. Hvis der er helt særlige forhold, kan fødevareregionen beslutte at gennemføre færre eller flere kontrolbesøg pr. år end angivet i de generelle retningslinjer – dog aldrig mindre end 1 kontrolbesøg pr. år.

 

Der vil således normalt blive foretaget mellem 1 og 6 kontrolbesøg pr. år i frysehuse, der oplagrer kød og eventuelt foretager indpakning eller indfrysning.

 

I forbindelse med fastlæggelse af frekvensvejledningen for 2007 har Fødevarestyrelsen oplyst, at man overvejer, om kontrolfrekvensen for bl.a. frysehuse skal øges.”

 

 

 

 

Lars Barfoed

 

 

/Maria Krohn