Folketinget – Udvalget for Fødevarer,
Landbrug og Fiskeri

København, den 11. januar 2007

Sagsnr.: 1874/ 249627

 

 

 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 21. november 2006 (FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål:

 

Spørgsmål 105:

 

Vil ministeren redegøre for:

-         hvilke konkrete muligheder/tilbud, der er i dag for unge, der ønsker en fremtid som erhvervsfiskere,

-         hvor mange unge der har nydt gavn af generationsskifteordningen i IOK fiskeriet (sild og makrel)

-         hvor stor en del af de unge, der har fÃ¥et fisk i IOK-fiskeriet, der stadig har part i en kutter,

-         hvilken viden man har om den faktiske inklusion af unge i fiskerierhvervet,

-         hvordan unge inkluderes i fiskerierhvervet FKA fiskeriet, og for

-         hvilke langsigtede planer, der er for uddannelse af unge til dansk fiskeri og for generationsskifte i fiskerierhvervet?

 

Svar:

 

Der er en række uddannelsesinstitutioner, hvor unge med mod på erhvervsfiskeriet kan få en uddannelse inden for navigation og fiskeriforhold. Det drejer sig bl.a. om fiskeriskolen i Thyborøn, hvor man efter afslutningen af skolen får et såkaldt blåt bevis. Fiskeriuddannelserne hører under Økonomi- og Erhvervsministeriet (Søfartsstyrelsen) og Undervisningsministeriet. Som ansvarlig minister for fiskeriets udvikling lægger jeg betydelig vægt på, at der skabes så gode rammer som muligt for de unges uddannelse til erhvervsfiskeriet. Fødevareministeriet har ydet betydelig støtte til forbedringer af rammerne for fiskeriuddannelserne, konkret kan jeg bl.a. nævne, at fiskeriskolen i Thyborøn netop har indsat et nyt fuldt moderne undervisningsskib, som er støttet af Fødevareministeriet.

 

Med hensyn til de generelle erhvervsvilkår af betydning for at tiltrække unge fiskere støtter Fødevareministeriet  modernisering af fiskerfartøjer m.h.p at omdanne disse til moderne og sikre arbejdspladser.

 

Jeg vil også fremhæve betydningen af Ny Regulering, som træder i kraft 1. januar 2007. Ny Regulering giver mulighed for, at fiskerne kan skaffe sig fangstmuligheder, der passer til deres fartøjs størrelser og effektivitet. Jeg forventer, at Ny Regulering vil medføre en betydelig fornyelse af flåden, som derved vil blive et attraktivt sted at arbejde for unge med mod på fiskeriet.

 

For de unge, der med tiden ønsker at anskaffe sig et fartøj, er det min vurdering, at Ny Regulering vil give en betydelig større sikkerhed for finansieringen af den nødvendige investering. Det er mit klare indtryk, at finansieringsinstitutterne i høj grad har øje for, at det er værd at investere i de unge, som vil gå ind som ejere af fiskerfartøjer.

 

Ny Regulering giver også mulighed for at hjælpe unge fiskere ind som ejere i fiskeriet ved at tildele dem kvoterettigheder. Efter Ny Regulering uddeles kvoterettighederne til de enkelte fartøjer i form af fartøjskvoteandele (FKA). Imidlertid afsættes forlods kvoteandele til den såkaldte Fiskefond, der er indeholdt i fiskerireguleringsbekendtgørelsen. Fiskefonden kan bl.a bruges til at hjælpe unge ind i fiskeriet. I forbindelse med gennemførelse af FKA-systemet har fonden allerede i 2006 uddelt fangstrettigheder til nyetablerede fiskere.

 

Vedrørende generationsskifteordningen i IOK fiskeriet kan jeg oplyse, at i perioden fra 2003 til 2006, har i alt 25 personer modtaget sild fra Fiskeridirektoratets generationsskiftepulje. De 15 personer, der i 2006 har modtaget sild er mellem 25 og 45 år, med en gennemsnitsalder på 35 år. De 15 personer er fordelt på: 2 fartøjer hjemmehørende i Esbjerg, 2 fartøjer hjemmehørende i Hvide Sande, 1 fartøj hjemmehørende i Thyborøn, 2 fartøjer hjemmehørende i Hanstholm, 3 fartøjer hjemmehørende i Hirtshals og 2 fartøjer hjemmehørende i Skagen. Silden fra generationsskiftepuljen uddeles ikke som en permanent kvoteandel, men som en årsmængde, der kan fiskes i det år hvor silden tildeles. Fiskere, der har fået en tildeling kan efter årlig ansøgning komme i betragtning i flere kalenderår. Der er ingen ordning for makrel.

 

Fødevareministeriet har ikke statistik over tilgangen af unge til fiskeriet, det er imidlertid min opfattelse at også fiskeriet oplever vanskeligheder ved at tiltrække tilstrækkelig arbejdskraft og et tilstrækkelig antal unge, der kan sikre generationsskiftet. Udviklingen af de instrumenter, jeg har nævnt ovenfor, skal afhjælpe disse problemer. Jeg anser det især for betydningsfuldt, at erhvervet har nogle rammer, der skaber muligheder for, at  den fisker,  der har viljen og evnen, kan skabe sig en fremtid i fiskeriet. Ny Regulering er efter min opfattelse et væsentlig skridt denne retning.

 

 

Hans Chr. Schmidt

                                                                                                       

 

/ Mogens Schou