Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

 

 

 

 J. nr.: 3951

 

2. januar 2007

 


 

 


 

Folketingets Udvalg for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri har i skrivelse af 2006 (Ad FLF alm. del) udbedt sig min besvarelse af følgende spørgsmål nr. 104:

 

 

Spørgsmål nr. 104 :

 ”Ministeren bedes kommentere den alvorlige kritik, der i LandbrugsAvisen den 15/11-06 (Skidt og møg overalt) rejses mod Fødevareregion Nord for sjusk og dårligt arbejde i forbindelse med rengøring efter udbrud af fugleinfluenza”

 

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Fødevarestyrelsen, der har oplyst følgende, hvortil jeg kan henholde mig:

 

”Fødevarestyrelsen kan oplyse, at de overordnede principper og procedurer for rengøring og desinfektion af en bedrift, hvor der har været et udbrud af fugleinfluenza, fremgår af Rådets direktiv 2005/94/EF af 20. december 2005 om fællesskabsforanstaltninger til bekæmpelse af aviær influenza.

 

Rengørings- og desinfektionsindsatsen er opdelt i henholdsvis en indledende og en afsluttende rengøring og desinfektion.

 

Den indledende rengøring og desinfektion har primært til formål at inaktivere virus og at forsegle den ramte ejendom, mens den endelige rengøring og desinfektion navnlig tager sigte på at sikre, at det igen bliver muligt uden smitterisiko at indsætte dyr på ejendommen. Det betyder bl.a. at de steder, hvor fjerkræet har været opstaldet, og de dele af andre bygninger, gårdspladser mv., som kan være blevet kontamineret under aflivningen, skal behandles med desinfektionsmidler. Det er således kun relevant at foretage rengøring og desinfektion af de steder, hvor fjerkræet eller redskaber til brug ved produktionen har befundet sig.

 

I forbindelse med rengøring og desinfektion engagerer Fødevarestyrelse en rådgiver til at udarbejde en rengøringsplan og et rengøringsfirma til at forestå den praktiske udførelse.

 

Når rengørings- og desinfektionsarbejdet er afsluttet, skal fødevareregionen kontrollere og godkende den endelige rengøring af ejendommen. Det er således ikke den enkelte besætningsejer, der skal godkende rengøringen. Ved godkendelse af rengøring foretager fødevareregionen en veterinærfaglig vurdering af rengøringen og dermed et skøn over, om den er udført tilstrækkeligt grundigt til at hindre en smittemæssig risiko i forbindelse med genindsættelse af dyr på ejendommen.

 

Til de konkrete kritikpunkter, som fremgår af artiklen i Landbrugsavisen, har Fødevareregion Nord bl.a. oplyst, at det omtalte fyrrum ikke var en del af besætningsområdet, og derfor ikke blev rengjort, men dog ludet og formalinrøget, hvilket skulle dræbe alle smittekim.

 

Med hensyn til den omtalte fodersilo blev tagpladerne over siloen skrabet, støvsuget, ludet og formalinrøget, og den omtalte redekasse blev ligeledes formalinrøget, men blev ikke betragtet som en del af besætningen, idet redekasserne på ejendommen var tiltænkt vilde fugle.

 

I relation til kritikpunktet om, at vandtrug og foderautomater mv. ikke er blevet placeret samme sted som før, har rengøringsfirmaet valgt den løsning at placere det nævnte udstyr samlet, så det derfra kan placeres på ny ved genindsættelse af dyr.

 

Endelig kan det oplyses, at det er normal rengørings- og desinfektionsprocedure at sprøjte kalk på vægge, træværk og tråd således, at materialerne bliver desinficeret. Derfor skal kalken sidde på materialerne, indtil den forsvinder af sig selv. ”

 

 

 

 

 

 

Carina Christensen

 

 

 

 

 

                                                                                                                                            /Birgit Gottlieb