Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             24. oktober 2007

J nr.  

Energipolitisk Udvalg har i brev af 28. september 2007 stillet mig følgende spørgsmål 81 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 81:

 

” Vil ministeren på baggrund af, at køkkenudstyr i danske hjem nu bruger 130 mio. kWh om året på stand by-funktioner mod 10 mio. kWh i 1990, tage initiativ til at sikre, at alle apparater i forretningerne mærkes med deres årlige standbyforbrug?”

Svar:

 

Det er regeringens holdning, at energiforbruget til standby skal nedbringes.  På standby-området kan de største energibesparelser opnås ved at indføre minimums-effektivitetskrav og forbyde de produkter, som ikke lever op til kravene. Det er også regeringens holdning, at sådanne regler skal fastsættes som fælles EU-regler.

Kommissionen har netop afsluttet et studie, som vurderer om det vil være hensigtsmæssigt at etablere fælles EU krav til standbyforbrug og hvor grænserne i givet fald bør ligge.

Herefter har Kommissionen fremlagt et arbejdspapir med udkast til kommende maksimumsforbrug for standby. Disse krav er ambitiøse og noget bedre end de mål Energistyrelsen, Elsparefonden og ELFOR, nu Dansk Energi i fællesskab fastsatte i 2004. De fælles europæiske krav vil kunne gennemføres uden meromkostninger for forbrugerne.  Regeringen støtter derfor kravene i Kommissionens arbejdspapir.

Inden for rammerne af eco-design direktivet er det endvidere muligt at stille krav om, at producenterne af energiforbrugende produkter skal stille relevante informationer om det enkelte apparat til rådighed for forbrugerne.  Regeringen støtter at informationsforpligtelsen udnyttes.  Informationer om standbyforbrug vil kunne anvendes i elselskabernes og Elsparefondens kampagner for at fremme markedsgennemtrængningen af de mest energieffektive apparater og produkter.

Der er allerede en europæisk mærkningsordning, hvorefter bl.a. husholdningsapparater mærkes med deres energiforbrug, således at forbrugeren, der står overfor at skulle anskaffe et nyt apparat, har mulighed for at lade energieffektiviteten indgå i hans eller hendes valg. Energimærkerne er baseret på energiforbruget, når apparaterne anvendes.

Det er tvivlsomt om en yderligere mærkning af alle apparater og produkter, som har standbyfunktion, vil kunne føre til energibesparelser udover de, som de kommende normer, udnyttelsen af producenternes oplysningspligt og den almindelige mærkning vil give. 

På den baggrund vil jeg ikke tage initiativ til, at der etableres en særlig standby-mærkning af apparater og produkter.

Kravene til standbyforbrug er indeholdt i et arbejdspapir, som Kommissionen har rundsendt til medlemmer af det såkaldte konsultationsforum etableret i henhold til eco-design direktivet. Efterfølgende vil Kommissionen udarbejde et egentligt forslag til gennemførelsesforanstaltning, med henblik på vedtagelse i en såkaldt komite-procedure.  Når Kommissionens endelige forslag foreligger,  vil Folketinget på sædvanlig vis blive inddraget i fastlæggelse af dansk holdning.

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen