Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             24. oktober 2007

J nr.              004-U03-54

Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. september 2007 stillet mig følgende spørgsmål 80 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 80:

 

Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 24. september 2007 fra Gudenaacentralen, jf. EPU alm. del – bilag 332, henvendelsen af 25. september 2007 fra Elmuseet, jf. EPU alm. del – bilag 333, og henvendelsen af 26. september 2007 fra Dansk Energi, jf. EPU alm. del – bilag 334, alle vedrørende udkast til bekendtgørelse om ændring af pristillæg til vandkraftværker, jf. EPU alm. del – bilag 320.

 

Svar:

 

Gudenaacentralen henviser i sin henvendelse til prisstøtten til decentral kraftvarme sammenholdt med prisstøtten til vandkraft, jf. bilag 322. Selskabet henviser desuden til sine regnskabstal, ud fra hvilke det bl.a. konkluderes, at selskabet vil få et driftmæssigt underskud ved den foreslåede maksimale årlige støtte på 640.000 kr. ved en elafregningspris på 35 øre pr. kWh.

 

Gudenaacentralen nævner desuden, at den foreslåede reduktion af prisstøtten vil afskære selskabet fra at øge sine aktiviteter og bidrage til udviklingen af området omkring værket bl.a. til gavn for Elmuseets gæster. Selskabet vil desuden være nødt til at reducere alle direkte og indirekte tilskud til Elmuseet. Selskabet oplyser, at man sammen med Kulturarvstyrelsen er gået ind i et aktivt arbejde om fredning af bygninger m.v. Selskabet tilkendegiver, at det vil blive problematisk at vedligeholde værkets industrihistoriske anlæg fremover. 

 

Elmuseet udtrykker i sin henvendelse bekymring vedrørende konsekvenserne af den foreslåede ændring af støtten til elproduktionen på Tangeværket.

 

Elmuseet nævner, at der vil ske en reduceret pleje af og tilgængelighed af det nationale kulturmiljø og naturen omkring værket, at vedligeholdelsen af de frede bygninger og anlæg ved værket vil blive reduceret samt at museet vil opleve reduceret tilskud fra Tangeværket til museets drift.

 

Dansk Energi finder det uheldigt at nedsætte tilskuddet til et specifikt anlæg. Dette mindsker tilskyndelsen til at drive anlægget effektivt. Samtidig påvirkes investeringslysten i uheldig retning, fordi der for potentielle investorer skabes usikkerhed om, hvorvidt pristillæggene reduceres i de tilfælde, hvor et VE-anlæg giver overskud.

 

Dansk Energi finder desuden, at tilskud bør ydes ud fra en samfundsøkonomisk betragtning og ikke ud fra en planøkonomisk ønske om, at ingen ejere må tjene penge på sine investeringer.

 

Jeg har følgende samlede bemærkninger til de tre ovennævnte henvendelser:

 

Som ogsÃ¥ nævnt i min besvarelse af spørgsmÃ¥l 76 bestÃ¥r der en pligt til løbende at vurdere, hvorvidt tilskuddene til vandkraftanlæggene skal nedsættes eller bortfalde. Det er ogsÃ¥ en forpligtelse til at sikre, at tilskud til anlæggene ydes effektivt.

 

Gudenaacentralen har valgt at trække midler ud af selskabet som udbytter til ejerkredsen og bremse konsolideringen af selskabet.

 

Gudenaacentralen oplyser desuden, at selskabet anvender betydelige økonomiske midler til finansiering kulturelle aktiviteter omkring anlægget og videreudvikling af disse, som det ikke er prisstøttens formål at støtte. 

 

Efter min opfattelse har Tangeværket derfor en så god økonomi som følge af tilskuddene, at det vil være rimeligt at reducere disse. Reduktionen af støtten vil efter min opfattelse ikke vil true Tangeværkets eksistens.

 

Det foreliggende forslag om reduktion af prisstøtte angår alene store vandkraftværker, som der ikke vil kunne etableres flere af i landet. Den foreslåede reduktion af prisstøtten til vandkraftværkerne vil derfor ikke have indflydelse på den fortsatte VE-udbygning.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen