Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             24. oktober 2007

J nr. 004-U03-53      

Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. september 2007 stillet mig følgende spørgsmål 79 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 79:

 

Hvilke muligheder har Tangeværket for at producere strøm i perioder med høje priser, og hvilke konsekvenser vil det få for Gudenåen?

 

Svar:

 

Miljøministeriet har oplyst følgende:

 

”I tilfælde hvor elpriserne bliver afregnet afhængig af behovet for el til forbrugerne, kan det være en fordel for nogle vandkraftværker at stemme vandet op i et magasin og først producere strømmen, når efterspørgslen er størst og afregningspriserne er højest.

 

I forbindelse med vandkraftværker er der fastsat vandspejlskoter for, hvor meget vandspejlet må stemmes op til, da en kraftig opstemning med efterfølgende store massive afstrømninger, vil ødelægge både de fysiske og de biologiske forhold opstrøms værket i den opstemmede sø og nedstrøms værket i vandløbet. Disse konsekvenser vil også være gældende for Gudenåen ved Tangeværket.

 

Ifølge Regulativ for Gudenåen 2000 udarbejdet af Viborg Amt og Århus Amt er vandspejlskoten i Tange Sø fastsat således, at vandspejlet i Tange Sø ikke må stemmes højere op end til kote 13,62 meter DNN (Dansk Normal Nul). Under normale forhold vil vandspejlet i Tange Sø ligge så tæt på denne kote som muligt, således at Tangeværket opnår så stor faldhøjde til turbinerne som muligt. Normalt holder Tangeværket derfor vandspejlskoten i Tange Sø på ca. 13,55 meter DNN, og vandspejlet svinger derfor indenfor 5-10 cm. Derfor er opmagasineringskapaciteten i Tange Sø ret begrænset, selvom søen er ca. 540 ha stor.”     

 

Jeg kan i fortsættelse heraf oplyse, at Tangeværket har en typisk årlig elproduktion på 10-12.000 MWh. Energiindholdet i den maksimal muligt opmagasinerede vandmængde ved en variation af vandspejlet på 10 cm og vandets faldhøjde på 10 m gennem turbinerne på Tangeværket muliggør en elproduktion i størrelsesordenen 10 MWh svarende til ca. 10 timers gennemsnitsproduktion.

 

Der er derfor ingen nævneværdige muligheder for Tangeværket for at tilrettelægge en driftsstrategi, hvor strømmen produceres i perioder med høje priser.

 

Jeg skal supplerende oplyse, at den producerede elektricitet på værket afregnes med en fast pris, således prisafregning og pristillæg tilsammen udgør 60 øre pr. kWh.

 

      

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen