|
|
|
Folketingets Energipolitiske Udvalg Christiansborg 1240 København K |
Dato            24. oktober 2007 J nr.            004-U03-53 |
|
Energipolitisk Udvalg har i brev af 27. september 2007 stillet mig følgende spørgsmål 76 alm. del, som jeg hermed skal besvare.
Hvad er baggrunden for at fastsætte et loft for tilskud til vandkraftværker, jf. EPU alm. del – bilag 320?
Den 4. oktober 2005 orienterede den daværende transport- og energiminister Folketingets Energipolitiske Udvalg om Tangeværkets økonomi (EPU 2005-06, Alm. del - bilag 23).
I orienteringen tilkendegav Transport- og Energiministeriet som sin opfattelse, at spørgsmålet om vurdering af prisstøtten til landets vandkraftanlæg burde indgå i overvejelserne i forbindelse med udløbet af koncessionsloven om udnyttelse af vandkraften i Gudenaa.
Den gældende koncessionslov udløber i 2008. I begyndelsen af indeværende folketingssamling vil miljøministeren fremsætte Forslag til Lov om ændring af lov om udnyttelse af vandkraften i Gudenå (Forlængelse af Gudenaacentralens koncession til 8. januar 2014).
Baggrunden for orienteringen var bl.a., at Tangeværket, der er landets største vandkraftværk, gennem mange år har kunnet udbetale store udbytter til ejerkredsen, som i dag er de omkringliggende elselskaber. Udlodningen af udbytter har bl.a. været mulig, fordi der er udbetalt tilskud til værkets elproduktion gennem mange år.
Prisstøtten til vandkraftværkerne er reguleret af prisbestemmelserne for miljøvenlig elproduktion i lov om elforsyning.
Gennemgangen af økonomien i vandkraftværkerne har vist, at der sker en overkompensering af elproduktionen på Tangeværket, og at en nedsættelse af prisstøttende vil være rimelig.
Et loft for prisstøtten på 640.000 kr. årligt svarende til den maksimale støtte til decentrale naturgasbaserede kraftvarmeværker vurderes alene at have betydning for Tangeværkets økonomi. En begrænsning af prisstøtten vil ikke være mere indgribende, end at selskabet fortsat kan drives på økonomisk forsvarlig vis.
Efter elforsyningslovens § 57, stk. 7, og efter forelæggelse for Folketingets Energipolitiske Udvalg kan transport- og energiministeren fastsætte regler om, at pristillægget til bl.a. vandkraftværker kan nedsættes eller bortfalde. Der består dermed en pligt til løbende at vurdere, hvorvidt tilskuddene til vandkraftanlæggene skal nedsættes eller bortfalde.
Spørgsmålet om prisstøtte til vandkraftværker har været i høring i foråret 2007. Høringen bragte ikke nye forhold frem.
Jakob Axel Nielsen