Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             27. september 2007

J nr. 004-U03-48      

Energipolitisk Udvalg har i brev af 4. september 2007 stillet mig følgende spørgsmål 65-67 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 65:

 

"Kan ministeren bekræfte, at natsænkning, som bl.a. anbefales i regeringens ”1 t mindre”-kampagne er til fordel for miljøet, også selv om man har fjernvarme - hvis blot værket sørger for at indrette systemet hensigtsmæssigt og helst har en døgnakkumuleringstank?"

 

Svar:

 

Det er korrekt, at med en hensigtsmæssig indretning af fjernvarmesystemet og ved brug af akkumuleringstanke kan natsænkning i fjernvarmeforsynede bygninger give faktiske samlede energibesparelser. 

Det kan oplyses, at de fleste kraftvarmeværker har en akkumuleringstank af hensyn til at kunne producere på de tidspunkter i døgnet, hvor elafregningsprisen er høj.

Som konsekvens af natsænkningen skal bygningen imidlertid have tilført relativt store varmemængder om morgenen for at bringe rumtemperaturen op på et rimeligt komfortniveau. Samtidig er der om morgenen et stort træk på energi til opvarmning af varmt vand. En sådan spidsbelastning kan have negative økonomiske og miljømæssige konsekvenser i fjernvarmesystemer, og det kan betyde, at den lokale energibesparelse som følge af natsænkningen bliver væsentlig reduceret.

 

Med venlig hilsen

 

 

Jakob Axel Nielsen