Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             29. august 2007

J. nr.            004-U03-44

Deres ref.

  

 

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 13. august 2007 stillet mig følgende spørgsmål 62 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

Spørgsmål 62:

"Det fremgår af svaret på spørgsmål 58, at forventningen til en højere energiudnyttelse i fremtiden alene baserer sig på historisk erfaring og ikke ny kendt teknologi. Baserede Energistyrelsen sig på samme type historisk fremskrivning, da man regnede på de økonomiske scenarier ved indgåelsen af den sidste Nordsøaftale med DUC?”

 

Svar:

Forventningen til en højere udnyttelse af oliefelterne ved anvendelse af nye teknologiske metoder er af Energistyrelsen estimeret ud fra et sæt af generelle forudsætninger, fordi de nye teknikker endnu ikke er kendte.

 

Det er ikke muligt at forudse, hvilke nye teknologier og metoder der vil kunne bidrage til forøgelse af produktionen fra felterne i Nordsøen, og derfor er bidraget for nye teknologiske metoder baseret på en vurdering af den historiske udvikling. Der kan være tale om produkter og teknikker, der vil blive udviklet specielt med henblik på forøget indvinding. Men også ting, der udvikles til generelt brug som for eksempel kraftigere computere, kan ventes at få betydning.

 

Energistyrelsen baserede sig på samme type historisk fremskrivning, da man regnede på de økonomiske scenarier ved indgåelse af Nordsøaftalen med A.P. Møller – Mærsk i 2003.

 

Til brug for beregningerne fastlagdes tre produktionsscenarier: et lavt, et middel og et højt.

 

I lav-scenariet blev der ikke indregnet bidrag for indvinding ved ny teknologi. I middel-scenariet blev der indregnet et bidrag for ny teknologi svarende til en forøgelse af indvindingen af olie på 5 pct. point, og i høj-scenariet blev indregnet et bidrag for ny teknologi svarende til en forøgelse af indvindingen på 10 pct. point.

 

I skønnet for den fremtidige produktion er der i rapporten ”Danmarks olie- og gasproduktion 2006” medtaget et bidrag for ny teknologi svarende til en forøgelse af indvindingen på 10 pct. point. Bidraget er opskrevet fra 5 pct. point til 10 pct. point i forhold til den forrige rapport begrundet i forventningen om en relativt høj oliepris. Når olieprisen er høj, er tilskyndelsen til at udvikle nye metoder størst.

 

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen