Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             21. juni 2007

J nr.             004-U03-000038

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 7. juni 2007 stillet mig følgende spørgsmål 56 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 56:

 

"Der ønskes en beregning af de omkostninger, der skønnes at være forbundet med en energispareforpligtelse for energiselskaberne på henholdsvis 7, 9 og 11 PJ pr. år. Om muligt ønskes supplerende en beregning af de samfundsøkonomiske omkostninger ved disse tre alternativer samt regeringens udspil på 5 PJ pr. år. I følge notat af 31. maj 2007 foreligger sådanne beregninger ikke, men de vil være centrale for energiforhandlingerne, og ønskes derfor udarbejdet."

Svar:

 

Regeringen foreslår, at den årlige besparelsesmålsætning øges til 1,25 pct. af det endelige energiforbrug svarende til 8,2 PJ. Det foreslås, at energiselskaberne fra 2010 skal levere 5 PJ heraf. De øvrige 3,2 PJ forventes primært at komme fra myndighedskrav i forhold til nye og eksisterende bygninger, effektivitetskrav til apparater samt Elsparefondens indsats.  

Hvis disse øvrige initiativer fastholdes uændret, vil en forøgelse af energiselskabernes forpligtelser til henholdsvis 7, 9 og 11 PJ per. år svare til årlige besparelsesmålsætninger på henholdsvis 1,55, 1,85 og 2,15 pct.

Markedsgørelsen af energiselskabernes energispareindsats startede først i 2006, og det er derfor vanskeligt at sige noget præcist om deres omkostninger i forbindelse med opnåelse af det nuværende samlede besparelsesmål på ca. 3 PJ p.a.

Med dette forbehold er det skønnet, at en forhøjelse af selskabernes spareforpligtelser fra det nuværende niveau på ca. 3 PJ til 5 PJ pr. år vil medføre, at selskabernes støtteomkostninger vil stige med ca. 235 mio. kr. Denne vurdering forudsætter, at selskaberne med den højere forpligtelse anvender et beløb på 34 øre pr. sparet kWh. Hvis det forudsættes, at den samlede forøgelse af støtteomkostningerne overvæltes på tarifferne, vil det betyde en forøgelse på ca. 0,2 øre pr. kWh, forudsat at omkostningen fordeles på hele energisalget (inkl. olie). For en typisk husstand vil den ekstra energispareindsats under disse forudsætninger koste i størrelsesordenen 50-60 kr. om året.

 

Der er på nuværende tidspunkt ikke grundlag for at skønne over omkostningerne ved en forhøjelse af selskabernes forpligtelser udover 5 PJ p.a., men der må forventes væsentlige stigninger i de marginale omkostninger bl.a. i lyset af at der i stigende grad vil være tale om realisering af besparelser som ikke er rentable.

Med hensyn til de samfundsøkonomiske omkostninger ved årlige besparelser op til 1,55 pct.  henviser jeg til min besvarelse af 24. april 2007 af spørgsmål 37 alm. del, spørgsmål b. Det fremgår heraf, at ved en styrkelse af energispareindsatsen udover 1,25 pct. anslås de ekstra besparelser at være forbundet med samfundsøkonomiske tab under basisforudsætningerne. Der er ikke gennemført beregninger af de samfundsøkonomiske omkostninger for en højere målsætning end 1,55 pct. p.a.,  men omkostningerne vil være væsentlig stigende dels fordi flere af besparelserne ikke er rentable og dels fordi der i stigende omfang vil være tale om en forceret gennemførelse af besparelserne.

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen