Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             21. juni 2007

J nr.             004-U03-000038

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 7. juni 2007 stillet mig følgende spørgsmål 54 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 54:

 

"Den af regeringen fremlagte energipolitik forventes i følge flere svar at reducere forbruget af fossile brændstoffer i 2025 med 15 pct. i forhold til nu. Kan det oplyses, hvordan reduktionen fordeler sig på kul, olie og naturgas, og hvad den vil betyde for CO2-udledningen – vil reduktionen heraf også ligge tæt på 15 pct.? Det bedes samtidig oplyst, hvor stor en reduktion det vil betyde i forhold til CO2-udledningen i 1990.”

 

Svar:

 

Regeringen har fremlagt et forslag til en ambitiøs energistrategi frem mod 2025 baseret på omkostningseffektive virkemidler. Dette indebærer, at man ikke lægger sig fast på, hvordan reduktionen i anvendelsen af fossile brændsler fordeler sig på kul, olie og naturgas.  Fordelingen af forbruget i 2025 vil i høj grad afhænge af udviklingen i brændsels- og CO2-priser.

 

Vedr. CO2-udledningen forstås spørgsmålet således, at der ønskes en opgørelse af den indenlandske emission, uden hensyn til kvotehandel m.v. Denne vil afhænge af fordelingen på kul, olie og naturgas. Såfremt den relative fordeling af det fossile forbrug er som i 2005, vil CO2-udledningen fra energisektoren i 2025 med et fastholdt bruttoenergiforbrug være ca. 44 mio. ton, svarende til en reduktion på i størrelsesordenen 17 mio. ton i forhold til den korrigerede udledning fra energisektoren i 1990.

 

Den samlede danske CO2-reduktion på længere sigt vil være bestemt af den kommende byrdefordelingsaftale i forbindelse med EU’s klimamålsætning i 2020, som er fastlagt til 20 pct. ved en unilateral forpligtelse eller 30 pct. ved en global aftale.

 

Konsekvenserne for den globale CO2-reduktion af de indenlandske udledninger vil alene være bestemt af de kommende internationale forhandlinger og dermed EU’s klimamålsætning.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen