Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             22. maj 2007

J nr.              

Energipolitisk Udvalg har i brev af 9. maj 2007 stillet mig følgende spørgsmål 46, alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 46:

 

" Som opfølgning af svaret på spm. 37 a, ønskes – uanset, om ministeriet måtte mene, at det er retvisende eller ej, og uanset alle andre mulige undskyldninger – en beregning af de samfundsøkonomiske konsekvenser af en udbygning med VE i forskelligt omfang, såfremt der benyttes en kalkulationsrente på realt 3 pct. p.a."

 

Svar:

Beregningen af de samfundsøkonomiske omkostninger ved forskellige fremtidige andele VE tager som beskrevet i tidligere besvarelser udgangspunkt i, hvor stort VE-forbruget vil være ved forskellige brændselspriser og kvoteomkostninger mv. efter Energistyrelsens beregninger.

 

Energistyrelsen har i disse beregninger forudsat, at ny elproduktionskapacitet etableres, når afkastet lever op til investorernes krav, hvilket forudsættes at svare til en real kalkulationsrente på 10 pct. før skat.

 

Finansministeriet og Skatteministeriet oplyser, at hvis der i stedet forudsættes en real kalkulationsrente på 3 pct., så kan det under en række usikre antagelser skønnes at svare til, at det samfundsøkonomiske tab bliver ca. 2,9 mia. kr. i stedet for ca. de 5,2 mia. kr., der er resultatet under centralforudsætningerne, idet det understreges, at det efter ministeriernes opfattelse er meget vanskeligt at give beregningen med en real kalkulationsrente på 3 pct. en meningsfuld fortolkning.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen