Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             14. maj 2007

J nr.              004-u03-32

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 2. maj 2007 stillet mig følgende spørgsmål 44 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 44:

 

"Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 2. maj 2007 fra SolarCap A/S og VELUX A/S, jf.  EPU alm. del – bilag 207"

Svar:

Jeg vil gerne indledningsvis henvise til min besvarelse af spørgsmål 42 alm. del, som indeholder regeringens overordnede holdning til solvarme. Det fremgår heraf, at regeringen allerede har taget en række initiativer, som kan betyde et væsentligt øget fokus på solvarme, og at der på nuværende tidspunkt ikke planer om yderligere initiativer.

Jeg kan supplere dette svar med følgende:

I forhold til nye bygninger er energikravene fastsat som en maksimal ramme for tilført energi. En samlet overordnet ramme for energiforbruget giver bygherrerne mv. stor frihed til at vælge de løsninger, som i den konkrete situation bedst sikrer, at energikravene overholdes. I forhold til en sådan reguleringsform vil det være uhensigtsmæssigt at fastsætte særlige krav om f.eks. anvendelse af solvarme, men kravene giver mulighed for, at lokale vedvarende energianlæg som f.eks. solfangere kan indgå i forbindelse med opfyldelse af kravene. Dette vil øge incitamentet til at etablere solvarme i nye bygninger.

I regeringens ”Handlingsplan for en fornyet energispareindsats” fra 2005 er det fastlagt, at målsætningen er at stramme energikravene for nye bygninger med 25 % i 2010 og at forsætte stramningerne i 2015. Regeringens energiudspil ændrer ikke ved dette. Det er vurderingen, at denne udvikling efterhånden vil give solvarmen et væsentligt løft.

I forhold til el- og fjernvarmeproduktion skal der i henhold til regeringens energiudspil etableres et nyt effektivt og markedsorienteret støttesystem til fremme af vedvarende energi samtidig med, at der skal skabes øget fleksibilitet i brændselsvalget. De nye rammer skal være med til at sikre en omkostningseffektiv forøgelse af andelen af vedvarende energi i takt med udvikling af ny teknologi. Inden for de nye rammer vil større solvarmeanlæg tilknyttet fjernvarmeanlæggene kunne indgå, i det omfang de er samfunds- og selskabsøkonomisk konkurrencedygtige.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen