Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             25. april 2007

J nr.              004-U03-28

Energipolitiske Udvalg har i brev af 3. april 2007 stillet mig følgende spørgsmål 40 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 40:

"Er energiministeren enig i, at hvis en husstand, der får sin elektricitet leveret fra et CO2-kvotebelagt kraftværk, sparer på sit elektricitetsforbrug f.eks. ved at lade være med at tørretumble, vil det ikke påvirke det globale CO2-udslip overhovedet?"

 

Svar:

Elbesparelser udgør et vigtigt element i regeringens energipolitik, der har som overordnet målsætning at reducere og på langt sigt helt fjerne vores afhængighed af fossile brændsler med henblik på at øge den langsigtede energiforsyningssikkerhed og bidrage til at imødegå klimaudfordringerne. 

 

Elsektoren er i dag omfattet af den fælles CO2-kvoteordning inden for EU. Det betyder, at de globale CO2-konsekvenser af elproduktionen på kort sigt er bestemt af de tildelte kvoter for en given periode. Hvis der produceres mindre el på de danske kraftværker f.eks. som følge af elbesparelser, vil elsektoren kunne sælge de derved frigjorte kvoter, hvilket vil muliggøre en øget emission af samme størrelse et andet sted inden for den samlede EU-ordning. Det er dog en forudsætning for, at kvoteordningen virker, at der på det samlede marked ikke tildeles flere kvoter, end der er behov for.  

På længere sigt er det imidlertid fortsat de konkrete tiltag såsom reduceret forbrug og omlægning til vedvarende energi, der kan reducere brugen af fossile brændsler i elproduktionen. De elbesparelser, der foretages i en given periode, vil således muliggøre en stramning af kvotereguleringen og danne grundlag for reduktion af CO2-emissionen i den følgende periode.  

Elbesparelser er derfor fortsat et vigtigt led i den samlede klimaindsats.

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen