|
|
|
Folketingets Energipolitiske Udvalg Christiansborg 1240 København K |
Dato            25. april 2007 J nr.             004-U03-28 |
|
Energipolitisk Udvalg har i brev af 3. april 2007 stillet mig følgende spørgsmål 39, alm. del, som jeg hermed skal besvare.
Spørgsmål nr. 39
Svar:
Miljøministeren oplyser, at regeringen ikke har overvejelser om at opkøbe CO2-kvoter eller at sænke kvoteloftet svarende til andelen af husholdningernes energibesparelse, som leveres fra kvotebelagte forsyningsvirksomheder, som følge af kampagnen "1 ton mindre".
Kampagnen omhandler foruden energibesparelser også transport og vareforbrug, hvorfor det ikke giver mening at se isoleret på energibesparelser leveret af kvotebelagte forsyningsvirksomheder.
Det er regeringens vision, at Danmark på langt sigt helt skal frigøre sig fra fossile brændsler – kul, olie og naturgas. Det handler om en generel omstilling til et mere CO2-venligt samfund.
El- og varmeforbrug udgør ca. 40% af den CO2-udledning en gennemsnits dansker har direkte indflydelse på, mens transport og forbruget af varer bidrager til de resterende 60% af CO2-udledningen. Hvis forbrugerne f.eks. udskifter deres glødepærer med energisparepærer, efterisoler deres loft, køber energieffektive apparater eller installerer et solvarmeanlæg på taget kan den personlige CO2-udledning reduceres kraftigt. Hvis forbrugeren herudover kører mindre i bil, flyver mindre, genanvender dåser og flasker og køber årstidens grøntsager eller på andre måder ændrer transport- og forbrugsvaner kan der spares endnu mere CO2.
Klimakampagnen forventes således, også på kort sigt, at have en positiv miljøeffekt gennem reduktioner af CO2-udslippet fra ikke kvoteomfattede sektorer.
Flemming Hansen