J.nr. 706-00005

 

 

  

Den 28. februar 2007

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 34 stillet af Folketingets Energipolitiske udvalg.

 

 

Spørgsmål 34

Hvor meget mere energi kan man få ved at udvinde bioethanol af et ton affald i forhold til afbrænding af samme mængde affald?

 

Svar

På nuværende tidspunkt findes der ikke anlæg i fuld skala til fremstilling af bioethanol fra affald. Det er derfor ikke muligt præcist, at opgøre hvor god energiudnyttelsen vil blive, når teknologien er færdigudviklet og anlæggene i almindelig drift.

 

Det må dog forventes, at en klart mindre del af energien i affaldet udnyttes ved fremstilling af bioethanol end ved forbrænding af den samme affaldsmængde. Grunden til dette er, at der skal anvendes energi til processerne hvorved affaldet omdannes til bioethanol. Hvis fremstilling af bioethanol sker på et kraft-varmeproducerende anlæg kan varmen fra anlægget udnyttes til processen og energieffektiviteten bliver dermed højere.

 

På kraft-varme­producerende affaldsforbrændingsanlæg udnyttes i dag mellem 80 og 90 % af energien i affaldet. Forudsætningen for denne høje energiudnyttelse er, at forbrændingsanlæggene kan afsætte deres varme som fjernvarme. Mange fjernvarmenet kan ikke aftage mere varme og affaldsmængderne forventes at stige. Det vil fremover betyde, at forbrændingsanlæggene ikke kan komme af med deres varme og dermed vil energiudnyttelsen falde. Dette giver anledning til at overveje alternativer til affaldsforbrænding eksempelvis fremstilling af bioethanol. Det affald som kan anvendes til fremstilling af bioethanol er ikke lagerstabilt, men rådner hurtigt og kan derfor ikke gemmes til senere brug. Bioethanol er et alternativ, der kan øge fleksibiliteten i affaldsbehandlingen