Miljøministerens besvarelse af spørgsmål nr. 33 alm. del stillet af Folketinget Energipolitiske udvalg
Spørgsmål 33
Hvor meget uudnyttet affald er der i Danmark?
Svar
I 2005 var der i Danmark ca. 14,2 mio. tons affald. Heraf blev 67 % genanvendt, 24 % forbrændt og 7 % deponeret. Energi fra forbrænding af affald udgør i dag 3 % af den samlede energiproduktion – og udgør ca. 1/3 del af den samlede mængde vedvarende energi.
Det er kommunen der bestemmer om affaldet skal brændes, deponeres eller genanvendes. Affaldsafgiften på forbrænding og deponering af affald sikrer, at det er økonomisk attraktivt at genanvende så meget affald som muligt.
Energien i det affald som brændes bliver udnyttet til både produktion af el og varme. Der har siden 1997 været stop for deponering af affald, der kan brændes. For at udnytte energien i affaldet bedst muligt, mellemdeponeres affald om sommeren så det kan brændes om vinteren, når der er behov for varmen.
Der findes alternative behandlingsmuligheder for en del af det affald som brændes. Organisk affald kan også komposteres eller bioforgasses. Ingen af disse behandlingsformer er dog på højde med forbrænding med hensyn til en effektiv udnyttelse af affaldets energiindhold. Det bekræftes i en samfundsøkonomisk analyse fra 2003[1] som Miljøstyrelsen gennemførte. Et uddybende svar kan findes i spørgsmål 56 alm. del til MPU 2006-07.
Bioethanol kan fremstilles ud fra organisk affald, men teknologien er endnu på forsøgsstadiet og forventes først at kunne anvendes i fuld skala om ca. 10 år.
Â
[1] Miljøprojekt nr. 814, 2003â€Skal husholdningernes madaffald brændes eller genanvendes?†Analysen kan findes pÃ¥ Miljøstyrelsens hjemmeside.