Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             12. februar 2007

J nr.              004-U03-21

Det Energipolitiske Udvalg har i brev af 1. februar 2007 stillet mig følgende spørgsmål 32 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

 

Spørgsmål 32:

 

" Vil ministeren oplyse, hvor stort energiforbruget er ved CCS (Carbon Capture and Storage), hvor meget det vil nedsætte et moderne kulkraftværks effektivitet, hvis der anvendes CCS, og hvad CO2-fortrængningsprisen vurderes at være?"

 

Svar:

 

Energiforbruget ved CCS omfatter både energiforbrug til at fjerne CO2 fra kulrøgen, til at transportere den fjernede CO2 bort og til at pumpe den ned i undergrunden.

FN’s klimapanel har i 2005 offentliggjort rapporten ”Carbon Dioxide Capture and Storage”, hvori energiforbrug og omkostninger ved CCS er behandlet. Både energiforbrug og omkostninger ved CCS er behæftet med stor usikkerhed.

Energiforbruget til at fjerne CO2 fra kulrøg vil afhænge af det pågældende kraftværks konstruktion, samt om der er tale om et eksisterende eller et nyt kraftværk.

I rapporten fra FN’s klimapanel anføres, at fjernelse af CO2 for et nyt kulkraftværk vil medføre et ekstra brændselsforbrug på 24-40%. Dertil kommer energiforbruget til transport og lagring. Størrelsen af disse energiforbrug afhænger af transportafstand og lagringsmetode.

Etablering af et carbon capture-anlæg reducerer ikke kraftværkets elvirkningsgrad, men en del af den producerede el skal anvendes til at drive carbon capture-anlægget. Med dagens teknologi skal 20-30% af den producerede el anvendes til at drive carbon capture-anlægget, jf. FN’s rapport.

 

CO2-fortrængningsprisen angives i ”Carbon Dioxide Capture and Storage” til 30-71 USD/ton CO2 (i prisniveau 2002). Denne pris omfatter både omkostningerne til fjernelse af CO2 fra røgen, til transport og til lagring.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen