Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             8. februar 2007

J nr.             004-U03-18

  

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 18. januar 2007 stillet mig følgende spørgsmål 26, alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 26:

 

”Hvorledes er mulighederne med hensyn til kompensation og/eller erstatning til de berørte parter, og hvor stor skønnes den samlede sum at blive?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energinet.dk, som har oplyst følgende:

 

”Energinet.dk har ikke på nuværende tidspunkt en oversigt over de berørte ejendomme samt et skøn over den samlede erstatning til de berørte ejendomme.

 

Det kan dog oplyses, at erstatningen til de berørte lodsejere erfaringsmæssigt ligger på omkring 1,4 mio. kr. for en km luftledning og på ca. 200.000 kr. for en km kabel.

 

Det vil sige, at erstatningen til de berørte ejendomme på den ca. 80 km lange luftledningsstrækning vil udgøre omkring 112 mio. Dette beløb vil dog variere alt efter ejendomsstrukturen i området, ejendomsforholdene, de driftsmæssige forhold mv.

 

Erstatningsfastsættelse

Ved etablering af nye elanlæg sker udmålingen af erstatningen enten ved frivillig aftale eller ved ekspropriation.

 

Frivillig aftale

Ved frivillig aftale er grundlaget den aftale (landsaftalen) som Dansk Landbrug, Dansk Energi og Energinet.dk har indgået om standardiserede principper og takster for erstatning for elanlæg, der anbringes på eller i landbrugsjord.

 

Erstatning for anbringelse af luftledningsanlæg består af en erstatning for master plus en erstatning for deklarationsareal. Herudover ydes der erstatning for fremføring af luftledningsanlæg tæt ved beboelser og tæt ved driftsbygninger (nærføringserstatning) samt for eventuelt tab af herlighedsværdi.

 

Hvis et nyt 400 kV-luftledningsanlæg placeres nærmere end 80 m fra et stuehus tilbyder Energinet.dk at købe hele ejendommen. Hvis ejeren ikke ønsker at sælge og gerne vil blive boende, er der mulighed for at få en erstatning på mellem 50 og 75 % af boligens handelsværdi.

 

Når boligen ligger mellem 80 og 280 m fra luftledningsanlægget, får man en erstatning på 50 % af boligens handelsværdi ved 80 m. Beløbet falder med 0,25 % pr. m ud over de 80 m, så man får 0 kr. ved 280 m.

 

Ekspropriation

Såfremt det ikke er muligt at indgå en frivillig aftale med den eller de berørte lodsejere søger Energinet.dk, jf. Stærkstrømslovens § 18 om tilladelse til at ekspropriere retten til at etablere elanlægget. Det vil da være en eksproriationskommission, der behandler sagen og afsiger kendelse om anlæggets placering og erstatningen herfor.”

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen