Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             8. februar 2007

J nr.             004-U03-18

  

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 18. januar 2007 stillet mig følgende spørgsmål 24, alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

Spørgsmål 24:

”Hvor påtænkes forbindelsen ført henholdsvis i og over jorden, og hvor lange er de enkelte etaper?”

Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for Energinet.dk, som har oplyst følgende:

 

”400 kV-forbindelsen mellem Endrup (Esbjerg) og Idomlund (Holstebro) planlægges i henhold til de gældende retningslinjer etableret som luftledning på hele strækningen, der udgør ca. 105 km, alt afhængig af den endelige linjeføring. Luftledningen planlægges fremført som en Donau-masterække, der muliggør ophængning af et 400 kV system mellem Endrup og Idomlund samt et 150 kV system på strækningen Endrup-Karlsgaarde-Herning-Idomlund. Arbejdet med plangrundlaget vil kunne resultere i, at andre og lavere mastetyper bringes i offentlig høring.

 

Ved planlægning af nye ledningsanlæg følger Energinet.dk de principper, der er anført i Miljø- og Energiministeriets rapport fra 1995 for etablering og sanering af højspændingsanlæg. Af denne rapport fremgår det, at 400 kV anlæg normalt kan fremføres som luftledninger, og at det i særlige tilfælde bør overvejes at kabellægge 400 kV ledningsanlæg i kortere stræk, for eksempel i forbindelse med indfødning til større byer og ved nationale naturinteresser. Principperne understøttes senest i Regeringens Energistrategi 2025,  juni 2005.

 

Luftledningsnettet i Danmark ønskes generelt reduceret mest muligt. De overordnede retningslinjer tager højde herfor og angiver, at der opnås mest muligt miljø for pengene ved en kabellægning af de lavere spændingsniveauer.”

 

 

Med venlig hilsen

 

Flemming Hansen