Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             25. januar 2007

J nr.              004-U03-17

Energipolitiske Udvalg har i brev af 17. januar 2007 stillet mig følgende spørgsmål nr. 22 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

 

Spørgsmål 22:

 

"Ministeren bedes redegøre for beslutningsforløbet og det politiske grundlag i sagen vedrørende det luftbårne anlæg på 400 kV fra Galtho til Endrup ved den Jyske Vestkyst. Hvem har ansvaret for projektet og således kompetence til at ændre det?"

 

Svar:

 

Som led i opfølgningen på den energipolitiske aftale af 29. marts 2004 blev udbudt to havmølleparker - den ene på Horns Rev. I den forbindelse fik Energinet.dk pålæg fra Transport- og Energiministeriet i henhold til Lov om Energinet.dk om at etablere transformerplatform ved hav­mølleparken samt tilslutning til transmissionsnettet på land.

Energinet.dk ansøgte den 13. september 2006 Transport og Energiministeriet om tilladelse til at etablere transformerplatform og nettilslutning bestående af i alt 76 km kabel og 25 km luftledning i henhold til Lov om Energinet.dk.

Energinet.dk’s ansøgning belyser det konkrete projekt, som Energinet.dk’s bestyrelse har besluttet, hvori indgår 25 km luftledning. Herudover belyser ansøgningen fravalgte alternative løsninger.

Det ansøgte projektet er sendt i høring af Ribe Amt med henblik på vedtagelse af et plantillæg, der er en forudsætning for at gennemføre projektet.

Jeg har bedt Energistyrelsen om at forestå Transport- og Energiministeriets vurdering af ansøgningen i henhold til Energinet.dk-loven. Heri indgår en række forhold, herunder forsyningssikkerhed, beredskab, skabelse af velfungerende konkurrencemarkeder samt indpasning af vedvarende energi.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen