Folketingets Energipolitiske Udvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             31. januar 2007

J nr.               

 

Energipolitisk Udvalg har i brev af 5. januar 2007 stillet mig følgende spørgsmål 20 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 4. januar 2007 fra Dansk Fjernvarme, jf. EPU alm. del – bilag 97.”

 

Svar:

 

Dansk Fjernvarme gør i henvendelsen opmærksom på, at en række barmarksværkers økonomiske problemer kan afhjælpes ved at tillade, at alle barmarksværker kan skifte fra afgiftsbelagt naturgas og olie til afgiftsfrit biobrændsel.

 

Samme forespørgsel er indeholdt i 12 barmarksværkers henvendelse til Energipolitisk Udvalg af 12. december 2006 (alm. del – bilag 80), som ved EPU spørgsmål nr. 17 af 14. december 2006 blev besvaret den 9. januar 2007.

 

Det kan til uddybning af besvarelsen af nævnte spørgsmål 17 bemærkes, at staten ville få et årligt nettoprovenutab på ca. 70 mio. kr., såfremt barmarksværkerne udelukkende anvendte afgiftsfrie brændsler.  

 

Der er frit brændselsvalg for barmarksværker, hvis de producerer kraftvarme. Kravet om kraftvarme er begrundet i, at dette giver den mest effektive udnyttelse af brændslet. Hvis der skulle gives tilladelse til at anvende afgiftsfrit brændsel, ville det medføre, at barmarksværkerne ville skifte fra kraftvarmeproduktion på naturgas til ren varmeproduktion på nye biomassekedler. Det ville ikke være i harmoni med en effektiv brændselsudnyttelse til gavn for miljøet.

 

Brændselsafgifterne er endvidere fastsat efter samme objektive kriterier, som gælder for alle decentrale varme- og kraftvarmeværker. Hvis de alene ophæves for barmarksværker, vil andre decentrale værker i samme situation blive stillet ringere.

 

Nødlidende barmarksværker kan i stedet afhjælpes ved en konkret økonomisk støtte. Den kan målrettes til de barmarksværker, som har størst behov for støtte, hvormed der opnås den største effekt af tilskudsmidlerne.  

 

En igangværende ansøgningsrunde skal derfor sikre, at samtlige barmarksværker får mulighed for at søge de på finansloven afsatte 12,1 mio. kr. til nødlidende barmarksværker. En orientering om støttekriterier og et ansøgningsskema er blevet udsendt. En indstilling om støtte forventes forelagt Finansudvalget i 2007.

 

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen