Boligudvalget 2006-07
BOU Alm.del
Offentligt
386251_0001.png
386251_0002.png
ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTEREN
29. juni 2007

Besvarelse af spørgsmål 61 alm. del stillet af Folketingets Boligudvalg

den 14. juni 2007.

ØKONOMI- OGERHVERVSMINISTERIET
Slotsholmsgade 10-121216 København K

Spørgsmål 61:

Ministeren bedes kommentere artiklerne fra Politiken "Andelsboligerunder hårdt pres" og "Den offentlige vurdering: Andelsboliger kan ikkesælges til prisen" af Nadia Claudi og Steen Valgren-Voigt samt"Andelsboliger: Banker maner til forsigtighed, når man tager lån i sinandelsbolig" af Nadia Claudi.

Svar:

I artiklerne anføres, at andelsboliger som følge af den seneste offentligevurdering er blevet så dyre, at de konkurrerer med priserne på ejerboligerog dermed er vanskelige at få solgt til de udbudte priser. Endviderefremføres, at vurderingerne er urealistisk høje, bl.a. set i forhold tilvaluarvurderingerne. Endelig peges på, at man som andelshaver skal væreforsigtig med at belåne andelsboligerne helt op til den offentligevurdering.Priserne på ejerboliger og private udlejningsejendomme har gennem enårrække været stigende. Det er naturligt, at prisudviklingen påandelsboliger følger med prisudviklingen på det øvrige marked.Andelsboligerne er et godt alternativ til ejer- og lejerboliger, og de udgørfortsat en vigtig del af boligmarkedet.Der gælder maksimalpriser ved overdragelse af andelsboliger. Priserneberegnes med udgangspunkt i ejendommens værdi som udlejningsejen-dom. Priserne på private udlejningsboliger og andelsboliger er såledeskoblet sammen. Andelsboliglovens maksimalprisbestemmelser kombine-ret med muligheden for at optage lån mod sikkerhed i andelen bidrager tilfortsat at sikre, at også personer med forholdsvis jævne indkomster harøkonomisk mulighed for at skaffe sig en andelsbolig.I prisfastsættelsesreglerne ligger imidlertid ingen garanti for, at andelsbo-ligen kan sælges til maksimalprisen. Der har således også tidligere væretperioder, hvor det har været vanskeligt at sælge andelsboliger til maksi-malprisen. Fx blev en del støttede andelsboliger i starten af 1990’ernesolgt med nedslag i forhold til den tilladte maksimalpris.I 2005 indførte Folketinget regler om, at der kan optages lån mod sikker-
Tlf.FaxCVR-nr
33 92 33 5033 12 37 7810 09 24 85
[email protected]www.oem.dk
2/2
hed i andele i andelsboligforeninger. Med reglerne er der givet mulighedfor, at andelshavere kan optage lån i f.eks. et pengeinstitut mod sikkerhedi andelen og den dertil knyttede boligret. Med muligheden for pantsæt-ning er det blevet lettere at finansiere købet af en andelsbolig og finansie-re forbedringsarbejder i boligerne. Der kan imidlertid også optages lån tilfinansiering af formål, som ikke har nogen tilknytning til andelen.Det er min opfattelse, at andelshavere på samme måde som ejere af ejer-boliger er i stand til at overskue konsekvenserne af deres låneoptagelser.