Departementet Holmens Kanal 22 1060 København K
Tlf. 3392 9300 Fax. 3393 2518 E-mail [email protected]
|
18. maj 2007
Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 27. april 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 55 (BOU Alm. del).
Â
â€Ministrene bedes kommentere vedlagte artikel "Gift for tilgængelighed" fra bladet Boligen nr. 5. maj 2007.â€
Svar:
Jeg kan i det store hele henvise til mit svar af 30. april 2007 på spørgsmål nr. 162-164 (SOU Alm. del).
Det fremgår blandt andet af dette svar, at ekstra bruttoetageareal fra en nyopført elevator kun vil påvirke boligstøtten negativt, hvis lejligheden i forvejen ligger meget tæt på eller over den såkaldte arealnorm i boligstøtteloven.
Det fremgår endvidere af svaret, at selv i de tilfælde, hvor det ekstra bruttoetageareal fra en elevator betyder, at man kommer (yderligere) over arealnormen, vil boligstøtten formentlig stige alligevel, da boligstøtten beregnes i forhold til en højere husleje pga. elevatoren.
I artiklen i Boligen fremstår det som om, at huslejen er upåvirket af, at der opføres en elevator. I forlængelse heraf fremstår det som om, at der udbetales mindre i boligstøtte efter opførelse af en elevator.
I praksis vil huslejen imidlertid stige i forbindelse med opførelse af en elevator. Da boligstøtten nu skal beregnes ud fra en højere husleje, vil opførelse af en elevator typisk føre til en højere samlet boligstøtte, selv i de tilfælde, hvor der sker en reduktion af boligstøtten pga. arealnormen.
Det kan tilføjes, at dette også fremgår af det debatoplæg fra Arbejdernes Andels Boligforening, Århus, der omtales i artiklen.
Til trods for højere boligstøtte vil den samlede nettohusleje (dvs. husleje minus boligstøtte) i sådanne tilfælde stige, hvilket dog også ville være tilfældet, hvis fx en huslejestigning skyldes andre forbedringer, renovering mv., som ikke ændrer på boligens samlede areal.
Eva Kjer Hansen