Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

AEL/ J.nr. 2007-1751

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 30. marts 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 15. marts 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 51 (BOU Alm. del).

 

­

 

 

Spørgsmål nr. 51:

 

”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 15. marts 2007 fra Rikke Kvindebjerg, jf. BOU alm. del - bilag 101.”

 

 

Svar:

 

Det har fra den første boligsikringslov i 1967 været en betingelse for opnåelse af boligstøtte, at der er tale om en selvstændig bolig, dvs. et eller flere beboelsesrum med tilknyttet køkken, der udelukkende anvendes af boligtageren og dennes husstand. Der kan således ikke udbetales boligstøtte til boligtagere, der alene råder over et enkeltværelse, klubværelse, kollegieværelse eller lignende, som ikke er forsynet med eget køkken.

 

Et ”skabskøkken” eller lignende med kogemulighed og afløb for spildevand vil efter omstændighederne være tilstrækkeligt til at opfylde kravet om eget køkken. Det samme gælder kollektivlejligheder, hvor hver lejlighed har en ”køkkenniche”.

 

Kravet om eget køkken skal forstås sådan, at det afgørende er, at lejeren og dennes husstand i forhold til udlejeren har brugsretten til køkkenet, og at udlejeren som følge heraf er afskåret fra at give andre eller sig selv adgang og dermed andel i denne brugsret.

 

Den eksklusive adgang til køkkenet skal alene være til stede i forholdet mellem boligtageren og udlejeren. En lejer kan fremleje en del af sin lejlighed og opretholde retten til at opnå boligstøtte, uanset om fremlejetageren har en mere eller mindre begrænset adgang til at anvende køkkenet.

 

Boligstøtte kan ydes til boliger uden selvstændigt køkken i enkelte særlige situationer. Det gælder for bestemte typer af ældre- og handicapegnede boliger og i nogle former for kollektive bofællesskaber, hvor mindst 5 voksne deler et køkken. Det drejer sig navnlig om kollektiver for personer med særlige sociale behov for at bo i bofællesskab.

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Bent Nielsen