Departementet

Holmens Kanal 22

1060 København K

 

Tlf. 3392 9300

Fax. 3393 2518

E-mail [email protected]

 

PEL/ J.nr. 2007-1133

Folketingets Boligudvalg

 

 

 

 

 

Dato: 30. april 2007

 

 

 

Under henvisning til Folketingets Boligudvalgs brev af 15. marts 2007 følger hermed socialministerens endelige svar på spørgsmål nr. 50 (BOU Alm. del).

 

­

 

 

 

 

Spørgsmål nr. 50:

 

”Ministeren bedes kommentere den interne henvendelse af 9. marts 2007 fra Mette Tønnesen, jf. BOU alm. del - bilag 99.”

 

 

 

 

Svar:

I henvendelsen omtales en konkret sag vedr. en medejerbolig i Havnestaden.

 

Med baggrund heri spørges der om, hvad en medejerbolig er, herunder hvilken juridisk status, den har.

 

En medejerbolig er som udgangspunkt en almen lejebolig med et forhøjet indskud betalt af lejeren. Der findes ikke et samlet, selvstændigt regelsæt for medejerboligen, idet der er tale om forsøgsprojekter med tilsagn efter forsøgsparagraffen i almenboligloven (§ 144).

 

Det karakteristiske for medejerboliger er som nævnt, at der er tale om en almen lejebolig, hvor der betales et forhøjet indskud. Indskuddet finansierer en del af anskaffelsessummen. Det forhøjede indskud er i en række tilfælde tillige koblet sammen med en øget indflydelse til medejeren på boligens indretning. Indskuddet reguleres på forskellige måder og udbetales til medejeren ved fraflytning, hvorefter den udlejes til en ny medejer, som betaler indskuddet. Herudover er der givet tilladelse til at fravige en række regler især vedr. vedligeholdelse.

 

Da der er tale om en lejebolig, kan medejeren ikke optage lån til finansiering af indskuddet med pant i boligen. Det er således ikke muligt at finansiere med realkreditlån. I forhold til banklån er det alene op til de enkelte banker at bestemme, på hvilke vilkår de yder lån til det forhøjede beboerindskud.

 

 

 

 

 

Eva Kjer Hansen

 

/ Mikael Lynnerup Kristensen