ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

21. marts 2007

 

Besvarelse af spørgsmål 49 alm. del stillet af Boligudvalget den 5. marts 2007.    

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Spørgsmål 49:

Ministeren bedes oplyse, hvad ministeren vil foretage sig for at sikre et større oplysningsniveau for de mange tusinde beslutningstagere og bygningsansvarlige ud over landet, som indlysende er både skræmte over de mange skimmelsvampsager, og i vildrede med hvad de skal gøre for at forebygge eller afhjælpe problemerne.

 

Svar:

Vi har set for mange eksempler på fejl og mangler i dansk byggeri, bl.a. skimmelsvamp. For at sikre nybyggeriet har jeg fremsat lovforslag i Folketinget om en byggeskadeforsikring for det private boligbyggeri. I det nye bygningsreglement indføres desuden nye bestemmelser, som skal sikre mod fugtophobning i konstruktioner og materialer under selve byggeprocessen. Det er helt centralt for mig, at vi dermed øger forbrugerbeskyttelsen for nye boliger.

 

Med hensyn til sager om skimmelsvamp i de eksisterende boliger, skoler og daginstitutioner gennemfører Erhvervs- og Byggestyrelsen i samarbejde med Socialministeriet i øjeblikket en spørgeskemaundersøgelse hos samtlige kommuner, husleje- og beboerklagenævn samt hos statsforvaltningerne, som er klageinstans for afgørelser truffet af kommunerne vedrørende byggeloven.

 

Spørgeskemaundersøgelsen skal bl.a. belyse omfanget af problemet med skimmelsvamp, hvilke lovgivninger kommunerne behandler disse typer sager efter, sagsbehandlingstider, årsagerne til problemerne, samt hvorvidt kommunerne vurderer, at der er behov for justeringer i regelsættet. Resultaterne forventes at foreligge i maj måned.

 

På høringen den 31. januar 2007 om skimmelsvamp i boliger i Landstingssalen fremkom flere udtalelser omkring behovet for vejledning om kommunernes muligheder for at løse sager om skimmelsvamp i boliger med det gældende regelsæt. Socialministeren og jeg har derfor besluttet at udarbejde en fælles vejledning til kommunerne om behandling af sager vedrørende skimmelsvamp gennem byggelov, lejelov, lov om leje af almene boliger, lov om byfornyelse og udvikling af byer, lov om midlertidig regulering af boligforholdene samt lov om almene boliger m.v.

 

Jeg vil afvente resultaterne fra spørgeskemaundersøgelsen for at vurdere, om der er behov for yderligere information. Jeg kan i øvrigt henvise til besvarelsen af spørgsmål 48, for så vidt angår teknisk information.

 

 

 

 

 

 

 

ØKONOMI- OG ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk