ØKONOMI- OG
ERHVERVSMINISTEREN

 

 

 

 

 

7. november 2006

ØKONOMI- OG
ERHVERVSMINISTERIET

Slotsholmsgade 10-12

1216 København K

 

Tlf.           33 92 33 50

Fax          33 12 37 78

CVR-nr    10 09 24 85

[email protected]

www.oem.dk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Besvarelse af spørgsmål 4 alm. del stillet af Folketingets Boligudvalg den 10. oktober 2006

 

Spørgsmål:

Vil Ministeren redegøre for prisudviklingen på hhv. det danske og britiske ejerboligmarked over de seneste par år og vurdere, i hvilket omfang de britiske erfaringer vil kunne forventes også at gøre sig gældende i Danmark?

 

Svar:

 

Udviklingen på det engelske boligmarked

Fra at være steget med omkring 20 pct. i både 2002, 2003 og 2004 steg ejerboligpriserne i Storbritannien med godt 5 pct. i 2005. I de første 3 kvartaler af i år er boligpriserne steget med knap 8 pct. Erfaringen fra det engelske boligmarked er altså, at betydelige prisstigninger relativt hurtigt kan afdæmpes uden at der forekommer generelle prisfald på boligmarkedet, jf. figur 1a.

 

Figur 1a. Boligprisudvikling i Storbritannien

Figur 1b. Boligpris- og renteudvikling i Storbritannien

Anm.: Det gråskraverede felt angiver periode med stigende korte rente og efterfølgende mindre boligprisstigninger.

Kilde: UK National Statistics og Ecowin

 

Mens britisk økonomi i 2003 og 2004 var inde i en højkonjunktur med gunstig udvikling i indkomst og beskæftigelse aftog BNP-væksten i 2005. Det samme billede gør sig gældende for udviklingen i boligpriserne, der voksede kraftigt i 2003 og 2004 men væsentligt mere afdæmpet i 2005. Der har altså været en høj grad af sammenhæng mellem udviklingen i det britiske BNP og de britiske boligpriser.

 

Udviklingen i den korte britiske rente vurderes at have spillet en stor rolle i forhold til boligprisudviklingen i Storbritannien. Fra slutningen af 2003 til midten af 2004 hævede Bank of England den korte rente med i alt 1,25 pct.point. Det virkede afdæmpende på boligprisudviklingen, som allerede året efter var betydeligt mere moderat uden at det ledte til egentlige prisfald, jf. figur 1b.

 

Boligprisudviklingen i Storbritannien afhænger altså også i høj grad af udviklingen i den korte britiske rente. Det britiske boligmarkeds følsomhed overfor ændringer i den korte britiske rente er stor i international sammenhæng, hvilket blandt andet er fremhævet af OECD[1]. Det taler for, at boligpriserne i Storbritannien reagerer relativt hurtigt på ændringer i den korte rente.

 

Prisudviklingen på det danske boligmarked og de britiske erfaringer

Dansk økonomi har siden 2004 været inde i en højkonjunktur, som gradvist er taget til i styrke. Fra lav vækst i BNP i 2003 til moderat vækst i 2004 og stærk vækst i 2005 og den kendte del af 2006. Boligpriserne i Danmark er vokset med 3-7 pct. om året i 2002, 2003 og 2004. I 2005 steg priserne med godt 17 pct. og i de første tre kvartaler i år er priserne i gennemsnit knap 25 pct. højere end samme periode sidste år, jf. figur 2a. Der har altså også i Danmark været en høj grad af sammenhæng mellem udviklingen i BNP og boligpriser.

 


Figur 2a. Boligprisudvikling i Danmark.

Figur 2b. Boligpris- og renteudvikling i Danmark.

Anm.: Det gråskraverede felt angiver periode med stigende korte renter

Kilde: Realkreditraadet og Ecowin.

 

Der er nu forholdsvis sikre tegn på, at prisstigningstakten i Danmark har toppet i denne omgang og er på vej ned. Det viser sig blandt andet ved en væsentligt mere afdæmpet prisudvikling gennem 3. kvartal i år. Det skal ses i lyset af en markant stigning i udbuddet af ejerboliger til salg, stigende salgstider i den forløbne del af året samt højere renter.

Den korte rente har gennem de senere år fået større og større indflydelse i Danmark gennem udbredelsen af rentetilpasningslån. Derfor er udviklingen i den korte rente også vigtig i Danmark.  I Danmark har den korte rente været uændret fra midten af 2003 til slutningen af 2005. Fra slutningen af 2005 og frem til i dag er den danske korte rente derimod hævet med i alt 1,35 pct.point, jf. figur 2[2].

 

Baseret på britiske erfaringer er der god grund til at tro, at forhøjelserne af den korte rente i Danmark gennem det seneste års tid vil afdæmpe boligprisudviklingen i Danmark yderligere resten af året og ind i 2007, jf. figur 2b og 1b.

 

Der er endvidere grund til at tro, at afdæmpningen vil finde sted relativt hurtigt og uden, at det behøver at lede til deciderede prisfald. I Storbritannien førte afdæmpningen som anført ikke til generelle prisfald, men blot mere moderate prisstigninger.

 

Dette er også det scenarium, der ligger til grund for regeringens seneste økonomiske prognose (Økonomisk Redegørelse, august 2006). Her forudsættes det, at der vil ske en betydelig afdæmpning af stigningen i boligpriserne i løbet af 2006. I løbet af 2007 skønnes boligpriserne i Danmark kun at vokse ca. 2 pct., hvilket er på linje med den generelle prisudvikling i samfundet.

 

Afslutningsvis skal det pointeres, at man generelt skal være påpasselig med at anvende andre landes erfaringer på danske forhold. Det skyldes blandt andet forskelle i den økonomiske udvikling og i de institutionelle rammer for ejerboligfinansiering. Hertil kommer, at renteudviklingen i England er bestemt af Bank of Englands pengepolitik mens fastkurspolitikken medfører, at renterne i Danmark følger pengepolitikken i Den Europæiske Centralbank.

 

 

 



[1] OECD, working paper no. 475, jan. 2006: ”Recent House Price developments: ”The role of fundamentals”

[2] Det skal ses i lyset af renteforhøjelser fra den Europæiske Centralbank i samme periode på i alt 1,25 pct.point samt en solo-renteforhøjelse af Nationalbanken på 0,10 pct.point.