Folketingets Boligudvalg

Christiansborg

1240  København K

Dato             27. februar 2007

J nr.              

Boligudvalget har i brev af 2. februar 2007 stillet mig følgende spørgsmål nr. 36 alm. del, som jeg hermed skal besvare.

 

 

Spørgsmål nr. 36:

 

" Ministeren bedes redegøre for om det er muligt at ændre ordningen vedr. energimærkning af andelsboliger således, at mærkningen i stedet skal ske efterhånden som boligerne bliver sat til salg og således, at sælger pålægges at dække denne udgift? "

 

Svar:

Den mest hensigtsmæssige måde at opnå energibesparelser på i større ejendomme med flere lejligheder er at foretage energimærkning af hele ejendommen frem for energimærkning af den enkelte lejlighed. Baggrunden er, at der normalt vil være en direkte sammenhæng mellem det samlede energiforbrug i hele ejendommen og energiforbruget i den enkelte lejlighed. De fleste energibesparelser skal derfor gennemføres i fællesskab og for andelsboligers vedkommende af andelsboligforeningen. Det gælder eksempelvis isolering af hulmur, udvendig isolering af gavl og udskiftning af kedel. Den enkelte andelshavers mulighed for at gennemføre besparelser i forhold til selve bygningen er normalt meget begrænsede.  De mere adfærdsbetingede forhold, der retter sig mod den enkelte lejlighedsindehaver som f.eks. at spare på el- og vandforbruget, er ikke omfattet af energimærkningen.

 

Det er derfor andelsboligforeningen, der er ansvarlig for at gennemføre og bekoste udgifterne til energimærkningen for hele ejendommen. Dermed sikres det, at omkostningerne fordeles ligeligt mellem andelshaverne og ikke rammer tilfældige andelshavere, der ønsker at sælge deres bolig.

 

Lov om energibesparende foranstaltninger i bygninger indeholdt tidligere bestemmelser om, at ejerlejligheder skulle energimærkes enkeltvis. Dette blev af ovennævnte grunde ændret i den nye lov, der trådte i kraft 1. januar 2006.  Reglerne om energimærkning i forbindelse med salg af andelslejligheder svarer til tilsvarende bestemmelser om salg af ejerlejligheder og udleje af lejligheder.

Såfremt der er tale om andelsboliger opført som nye, helt eller delvis sammenbyggede enfamiliehuse (række-, kæde- og dobbelthuse med lodret adskillelse mellem enhederne med ensartet samlet etageareal) kan der i medfør af § 6 i bekendtgørelse nr. 1731 af 21. december 2006 vælges mellem at energimærke de enkelte boliger eller den samlede bebyggelse.

 

Med venlig hilsen

 

 

Flemming Hansen